Първата българска печатна книга е издадена преди 365 години

Мисия

28-08-2016, 11:41

Снимка:

Община Свищов

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

В Ореш честват 365 години от издаването на „Абагар”

В село Ореш тържествено отбелязаха годишнина от излизането на "Абагар"

В препълнения салон на НЧ „Филип Станиславов – 1903“ в с. Ореш бе тържествено отпразнувана 365-та годишнина от издаването на първата българска печатна книга, написана от епископ Филип Станиславов.

Празнично слово произнесе кметът на Ореш инж. Любомир Иронов, който сподели идеята за основаването на Инициативен комитет за събиране на средства и издигане на паметник на Филип Станиславов в село Ореш. Той обяви, че първото дарение вече е направено от Квартет „АБАГАР“ с ръководител Сашка Ченкова. Чудните гласове на четирите момичета, известни в цял свят, изпълниха салона на читалището и в продължение на близо час радваха присъстващите гости с български народни песни. Събитието беше уважено от много гости, като особено внимение беше обърнато на г-н Георги Наков – почетен консул на РБ от област Банат, Румъния и три мандата кмет на Стар Бешанов. Г-н Наков сподели с гордост, че корените му са от Ореш и банатските българи съхраняват с много любов автентичноста пренесли със себе си още през 1738 година, когато се преселват в Румъния. Той поднесе подаръци от Румъния за своите приятели, като уважи с почетни плакети кметовете на Община Свищов - Генчо Генчеви на с. Ореш - инж. Любомир Иронов. Секретарят на Общината Любомира Петрова прочете поздравителен адрес от името на кмета Генчев, а председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов в приветственото си слово каза, че с радост ще се включи в събирането на средства за паметник на Филип Станиславов, като прикани и общинските съветници да вземат участие в издигането на мемориал на този изключителен българин. Проф. дфн Валери Стефанов от СУ „Св. Климент Охридски“ разказа пред всички за значението на книгата „АБАГАР“ и нейното символично значение. Тя освен носител на знание и вяра, е била и защитник на своя носител. Нейното предназначение е било да се носи като муска, за да предпазва притежателя си от зли сили, чрез силата на вярата.

Богатата програма с изпълнения на състави от Ореш и индивидуални изпълнители от всички възрасти, допринесе за празничното настроение и чувство на национална гордост, което всички присъстващипренесоха и в своите домове.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов