Празник на родолюбието се състоя в еленско село

Мисия

30-08-2016, 20:10

Снимка:

Община Елена

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

В Раювци се намира единственият у нас паметник на легендарния Вълчан Войвода

В еленското село Раювци, в събота се стекоха стотици, за да отдадат почит на поборника за народна свобода Вълчан войвода. В Еленско се намира единствения у нас паметник на легендарния хайдутин. Монументът бе вдигнат преди година, но вече е притегателно място за родолюбиви хора от цялата страна.

Българи отблизо и далеч се стекоха в събота на Вълчова поляна за поклон пред подвига на легендарния воевода, който след провала на Странджанския  заговор през 1810 г. се оттегля с четата си в Еленския балкан. Уникалният дух на празника, зареден с патриотизъм, вяра и надежда развълнува млади и стари.

Нов знак върху картата на България и още една дата, на която да честваме паметта на героите за народна свобода – така зам.-председателят на НС Явор Нотев оцени делото на инициаторите и спомоществователите да го има този паметник. За тях бе и благословията в молитвата на Великотърновския митрополит Григорий при откриването на празника. На свечеряване владиката отслужи молебен в параклиса „Свети Петка“, издигнат до стария дъб, където са се черкували някога местните хора. Техен земляк от 14 години насам прави добри дела, за да е будна паметта на живите за всичко българско и родно. Еленският кмет инж. Дилян Млъзев пожела празникът на родолюбието да има своето продължение през годините, да събира все повече хора и да прави все по-известно малкото село Раювци с родолюбивите инициативи на балканджиите.

Пред погледите на гостите на Раювския събор оживя времето на робството. Изпълнители от луковитското сдужение „Свети Георги Победоносец“ пресъздадоха живи картини на легендата за Вълкашин войвода, която председателят на сдружението Георги Георгиев научил от своята баба. Действието започна със сцени от мирния живот на българите преди поробването и продължи с нападенията на османлиите, които убивали, палели къщи и отвеждали в робство. Възстановката показа как поп Натанаил, помагач на Вълчан войвода, бил издаден, после спасен от хайдутите, които разбрали, че ще го водят на заточение в Диарбекир. Смелият Вълкашин войвода се би със сабя с онбашията, а победата му над врага бе ознаменувана с голямо весело хоро. Кулминацията постави гърмежът на черешовото топче. Незаглъхнал още тътенът му, десетина гайдари огласиха простора над Вълчова поляна, на която от бял камък, величав и непоколебим във вярата си за свободна България, се извисява  неустрашимият поборник.

Впечатляващ музикален спектакъл „Звезди под звездите“, продължил до зазоряване, сложи финала на празника на родолюбието. Под Раювските звезди пяха и танцуваха ансамбъл „Българе“, Николина Чакърдъкова, Силвия Кацарова, Криско, а също и изпълнители от детски танцов състав при еленското читалище.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)