Горна Оряховица отбеляза 131 години от Съединението на България /снимки/

Мисия

06-09-2016, 16:15

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

На празника присъства и народният представител инж. Клавдия Григорова - Ганчева

С тържествен ритуал в Горна Оряховица бяха отбелязани 131 години от Съединението на България и Източна Румелия. Знамето на Република България бе издигнато от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов и кмета на Общината инж. Добромир Добрев.

„Малка Горна Оряховица също оставя своя отпечатък в това велико дело. Непосредствено преди Съединението войниците, водени от майор Данаил Николаев, се заклеват под Горнооряховското бойно знаме – развято за пръв път от нашите въстаници през Априлската епопея”, каза в празничното си слово инж. Добромир Добрев. „С всичко, което има, България е готова да се бие, а печели дипломатическа победа! Събитията покрай обявяването на българското Съединение са врящ казан от надежда и смелост. Той кипва, но това е по-късно – в последвалата Сръбско-българска война. В нея нашата родина защитава националните си интереси по категоричен начин”, каза още градоначалникът. „С наученото от историята ни знаем, че този, който постига целта си, не е сам. Зад него има много хора, прегърнали същата идея. Затова на празника на Съединението приветствам всеки, решил да обедини силите и уменията си с общата воля. Нека заедно в нашия град да направим дните напред по-добри!”, завърши инж. Добрев.

На днешния празник присъстваха народният представител от 43-то Народно събрание инж. Клавдия Григорова - Ганчева, ръководството на Община Горна Оряховица, представители на общинска администрация, представители на политически партии, обществени и неправителствени организации, граждани. Пред паметника на Георги Измирлиев бяха поднесени венци и цветя от народния представител инж. Клавдия Григорова – Ганчева, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от политически партии, обществени организации и граждани.

След тържествената част, празникът продължи с концертна програма с участието на Фолклорен ансамбъл „Сидер войвода” при НЧ „Напредък – 1869”. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов