ЦИК ще решава кой да е зам.-председател на Районната избирателна комисия

Животът

08-09-2016, 17:01

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Три формации напират за свой човек на позицията, Десислава Йонкова от квотата на ГЕРБ се очаква да оглави РИК

Консултации за определяне състава на Районна избирателна комисия (РИК) – Велико Търново се проведоха днес при областния управител проф. Пенчо Пенчев. Срещата бе насрочена от проф. Пенчев във връзка с президентските избори и националния референдум, които ще се проведат на 6 ноември.

В консултациите участваха  Росен Иванов от най-голямата партия ГЕРБ, Валентин Ламбев от Коалицията „БСП  Лява България“,  Мъстън Еминов от ДПС, Йордан Байчев от Коалиция "Реформаторски блок", от Коалиция "Патриотичен фронт" Кирил Кирилов, Христина Хараламбиева от Коалиция „България без цензура“ (ББЦ), Милен Павлов от ПП "Атака" и Николай Илчев от Коалиция "АБВ".  Всички те са упълномощени от парламентарно представените партии и коалиции, или такива, които имат свои представители в Европарламента.

13 са членовете на РИК – В. Търново, според решение на ЦИК. В това число да председател, двама заместник-председатели и секретар, като се спазва съотношението между партиите и коалициите - за ПП ГЕРБ – 4, за Коалиция „БСП Лява България” – 2, за партия ДПС –2 , за Коалиция „Реформаторски блок“ –1 , за Коалиция „Патриотичен фронт“ – 1, за Коалиция „България без цензура“ – 1, за партия „Атака” и за Коалиция „АБВ“ – по 1 член.

Началото на консултациите бе отложено с час и половина заради закъснение на представителите на ДПС, съобщават от Областната администрация.

От ГЕРБ поискаха председател и трима членове, както и резерва, „БСП Лява България” поиска секретар, един член и една резерва, а ДПС – заместник- председател, един член и една резерва. Зам.-председател и един резервен член поискаха от Реформаторския блок, Коалиция „Патриотичен фронт“  предложи заместник-председател и резервен член,  „България без цензура“ предложи 1 член. От "Атака" предложиха един член и един резерва от  „АБВ“ поискаха да имат 1 член и 1 резервен.

Понеже нито една партия не оттегли направеното предложение за заместник-председател, Централната избирателна комисия трябва да реши до 16 септември, кой да оглави двете заместник-председателски места.

Предложените имена са следните от ДПС, ПФ и РБ. Движението лансира за зам.-председател Шенгюл Хасан Сармахмудова, а от Реформаторски блок - Борис Миновски, а от Патриотичен фронт - Ивета Кабакчиева.

От ГЕРБ предложиха Десислава Йонкова за председател на РИК, а Николина Митева, Красимира Петрова, Силвия Дечева – за членове на комисията. „БСП лява България” предложи за секретарското място Ирена Стасинопулу, а за член – Николай Илиев. Като членове в състава на РИК ще влязат още Людмила Николова – Кернова от ДПС, Иван Млъзев от „България без цензура”, Милен Павлов от Атака, и Йорданка Христова от АБВ.

Направените предложения ще бъдат изпратени в ЦИК, която да вземе окончателното решение за състава на РИК Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов