За десети път в Поликраище отбелязаха Празника на плодородието

Мисия

12-09-2016, 09:45

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Под надслов „Ден година храни” 28 състава се надпяваха и веселиха

28 състава и индивидуални изпълнители от цялата страна се надпяваха и надиграваха на Х Празник на плодородието „Ден година храни” в Поликраище. Празникът се организира от НЧ „Развитие -1884“, кметството в селото, със съдействието на Община Горна Оряховица и ППК "Росица - Поликраище".

На открита сцена в центъра на селото бе подредена изложба на продукция на местни земеделски производители и пчелари, и експозиция на обреден хляб под надслов - „Хлябът в празничния календар на българина“. Най-атрактивно аранжираните щандове бяха отличени от организаторите. Участниците и гостите на празника бяха поздравени от името на кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев от Силвия Василева, младши експерт „Култура и младежка политика”.

И тази година гостите имаха възможността да опитат от традиционната за Поликраще градинарска чорба, приготвена от майсторите-готвачи Тодор Кушев и Зорка Сърнова.

Празникът на плодородието „Ден година храни“, който селото домакинства за десети път, популяризира българските традиции свързани с кулинарната култура - оригиналните български сортови семена и изделия, съчетани в българската обредност с народните танци - ярък израз на националните ни характер и култура. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов