Изложбата „Нишки от Златна Добруджа” на финала на Семейните съботи

Мисия

14-09-2016, 09:40

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Горнооряховският музей слага заключителен акцент на инициативата си

На 17 септември ще се проведе последната „Семейна събота” в Горнооряховския музей за 2016 г. Като заключителен акцент организаторите са предвидили представянето на експозицията „Нишки от Златна Добруджа”. Изложбата е четвъртото събитие от поредицата „Традиционна българска носия”. Съвместната инициатива на Историческия музей и Петър Георгиев има за цел да запознае посетителите с характерното народно облекло от различните области на България, като показаните образци са част от богатата колекция на народния певец.
Последната експозиция ще покаже характерното облекло за Добруджанската етнографска област. В нея са включени запазени народни костюми предимно от региона на Силистра, с различно предназначение – според възрастта и пола на своите носители. Интересен е фактът, че в този край възрастните хора все още предпочитат да обличат своите носии – всекидневни за делниците и официални за празник и черква. Голяма част от облеклата в изложбата са подарени от Мария Желева от с. Професор Иширково. Дрехите са шити от нея или запазени от нейната майка.
Официалното откриване на експозицията ще бъде в събота от 12.00 часа, като организаторите отново са предвидили различни изненади и характерен музикален поздрав за гостите. 
Събитието ще отбележи и присъединяването на Исторически музей и Община Горна Оряховица към Европейските дни на наследството, които ще се проведат в цялата страна през месец септември. Във връзка с това Исторически музей – Горна Оряховица ще осигури безплатен достъп до всички свои експозиции за периода от 15 до 17 септември 2016 г.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов