Трапезица ще е с работно време от 9 до 18 часа

Мисия

14-09-2016, 14:17

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Фуникулярът ще е с два почивни дни и с график

Крепостта „Трапезица” ще бъде отворена за посетители от 23 септември. От 9 до 18 часа всеки ден ще работи за жители и гости на старата столица средновековната цитадела. „В момента фирмата, която извършва техническото обслужване на фуникуляра, работи активно и се надяваме той да бъде на разположение за откриването”, поясни за Общинското радио директорът на Регионалния исторически музей Иван Църов. Релсовото съоръжение ще бъде с различно работно време от това на крепостта. Ще се движи по график, който предстои да бъде изготвен и разпространен в медийното пространство. „Фуникулярът ще почива два дни в седмицата. Единият със сигурност ще бъде понеделник. Кабината ще събира 15 възрастни и няколко деца. Две минути и половина е времето, което ще отнема изкачването до крепостта. Алтернативен маршрут е екопътеката, която е дълга около 200 метра. Тя е стръмна, но е с бетонова настилка и се върви спокойно по нея”, увери Църов.
6 лева ще заплащат хората, които пеш стигнат до горната част на цитаделата. 10 лева струва използването на фуникуляра. Релсовото съоръжение не работи при температура над 35 и под 5 градуса, както и при силен вятър и дъжд. Графикът му ще бъде условен и ще почива от края на месец октомври до празника на Велико Търново, 22 март. „Ако имаме късмет с хубаво време през ноември, може да се направи някакво изключение”, допълни Иван Църов.
Закупуването на билетите за „Трапезица” ще става от долната станция. „Този, който се е качил пеш, няма как да слезе, използвайки фуникуляра. Закупуването на билета дава възможност посетителите да се качат до горе и да се върнат със съоръжението. Ако някой реши да се върне пешеходно, а се е качил с фуникуляра, да не очаква да му се върне таксата обратно”, подчерта музейният шеф.
Посетителите на крепостта „Трапезица” ще имат възможността да разгледат и интерактивната експозиция в Центъра за представяне на културното наследство. Шест монитора са монтирани в рамките на изложбата. Макет на хълма „Трапезица” и оригинални находки, откривани през годините по време на археологическите разкопки, за включени в нея. „Ще се въртят и различни филми. Това е една малка експозиция, но в тази насока ние спазване световните тенденции”, каза още Иван Църов.
 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)