Реставрират четири военни паметника в община Горна Оряховица

Мисия

15-09-2016, 11:33

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Средствата в размер на 6 433 лв. са от държавния бюджет

Със свое постановление Министерски съвет одобри допълнителни разходи през 2016 г. за отбелязване на 100 години от Първата световна война и участието на България в нея. Сумите са свързани с различни мероприятия за отбелязване на годишнината в цялата страна, както и за ремонт на паметници, увековечаващи участието във войната.

От заложените финансови средства Община Горна Оряховица получи 6 433 лева за реставрацията на четири паметника, намиращи се в най-тревожно състояние. Това са едноименните монументи „Майка България” в Долна Оряховица и с. Върбица, и паметниците на загиналите войни в селата Янтра и Горски Долен Тръмбеш. Ремонтните дейности са поверени на екип под ръководството на лицензиран от Министерство на културата експерт по реставрация и консервация.

Всички паметници ще бъдат основно почистени от замърсяванията с вода и органични разтворители. Скулптурите и релефите ще бъдат заздравени с подходящи реагенти, появилите се фуги ще бъдат затворени. Ще се подновят и възпоменателните надписи. Предвижда се също така да бъдат възстановени откраднатият бюст на Димо Тръмбешки в Горски Долен Тръмбеш, липсващият кръст за храброст във Върбица и мраморните плочи на паметника в Янтра. Всеки от монументите ще бъде хидрофобизиран и консервиран за дълготрайност и устойчивост на реставрационните дейности. Очаква се до края на октомври ремонтите да приключат и паметниците да придобият своя достоен облик.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов