Оперетата „Цигански барон” с премиера в МДТ „Константин Кисимов”

Велико Търново Лайф

15-09-2016, 16:47

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Посетете на 21 септември, втората премиера е на 6-ти октомври

Оперетата „Цигански барон” от Йохан Щраус е предстоящото премиерно представление на МДТ „Константин Кисимов”. Великотърновци и гости на града ще се потопят в красивата приказка за любов, търсене на изгубено съкровище и противопоставяне на два свята на 21 септември от 19:00ч. в голямата зала на театъра. 
„Този спектакъл е направен с много професионализъм за изключително кратък репетиционен период”, уточни директорът на МДТ „Константин Кисимов” Васил Вълчев и припомни, че един от приоритетите на театъра е сътрудничество със сходни културни институти – постановъчният екип (режисьор, диригент и хореограф) на „Цигански барон” е от Музикален театър „Стефан Македонски” – София. В спектакъла участва танцовият ансамбъл към Читалище „Искра”, както и абсолвентите от Национална музикална академия „Панчо Владигеров” Георги Гърланов и Мирела Ябанджиева. 
 „Напоследък се правят много модерни постановки, затова ние решихме нашето представление да бъде класическо. Смятаме, че това ще е интересно за публиката, особено за по-младите хора. Спектакълът е пъстър, цветен и изпълнен с много танци – наслада както за окото, така и за душата”, сподели режисьорът на спектакъла Юлия Маринова. 
По думите на диригента Игор Богданов „Цигански барон” е бестселър на оперетното изкуство и се нарежда на второ място след „Прилепът”. 
Танците в спектакъла също са издържани в класически оперетен стил, но според хореографа Катя Богданова интересен за публиката ще е един унгарско-цигански танц. „Музиката за този танц не е от „Цигански барон”, но пак е от Йохан Щраус. Става въпрос за автентичен унгарско-цигански фолклор, пречупен през законите на сценичното изкуство.” 
В спектакъла участват солистите на МДТ „Константин Кисимов” – Миряна Калушкова, Доротея Доротеева, Момчил Караиванов, Пламен Долапчиев, Иво Йорданов, Виктор Терзийски, Мария Павлова, Стефан Отчев, Милен Иванов, Деница Александрова, Диана Кюркчиева, Йордан Чейреков, а сценографията е дело на Лидия Къркеланова. 
След премиерата на 21 септември, предстои премиера в Габрово на 29 септември и втора премиера във Велико Търново на 6 октомври. След тази дата артистите тръгват на 6-дневно турне и следващите дати за „Цигански барон” във Велико Търново ще са през ноември. 
  

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов