Празник на пестила стягат на Етъра

Животът

18-09-2016, 10:42

Снимка:

ЕМО Етъра

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

„Габровският шоколад” е вписан е в Световната книга на уникалните храни

Празник на пестила се организира в Етъра от 22 до 25 септември. По време на феста  всеки посетител може на място да види как се приготвя този уникален роден продукт. Преди години жителите на габровско са го приготвяли в домовете си. Пестилът е напълно чист природен продукт, приготвя се от сини сливи без грам захар. За приготвянето му се подбират само здрави сливи. Най-използваните сортове са караджейки и маджаркини, които са много сладки, но не толкова воднисти. Пестилът е зимна храна, за която се изисква майсторство. Напълно готов е около Нова година, когато вече е покрит с белезникав слой плодова захар. Ако е приготвен добре, може да трае повече от пет години, без да загуби вкусовите си качества. И е вкусен, и е сладък, и е евтин.  Известен е още като „габровският шоколад”, като според местните, е карал дори швейцарски сладкари да си облизват пръстите. Международното признание към този продукт идва и от участието му в Световното изложение на уникалните храни в Торино, Италия. Пестилът е вписан е в Световната книга на уникалните храни „Арката на вкусовете”.  

„Габровският шоколад” има българско наименование, с което да бъде разпознат – пестил. Той се нарежда сред символите на Габровския регион, наред с котката без опашка и прочутата книжка с шеги.  Затова и от Етнографския музей на открито  „Етър“ са посветили цял празник на него. Във фондовете на музея са запазени много рецепти, продиктувани от представители на местното население. През април 1980 г. Иванка Лилова, уредник в Етъра, записва технологията, използвана от 72-годишната тогава Яна Дянкова от село Жълтеш.

Програмата за празника включва приготвяне, дегустация и продажба на пестил, кулинарно изложение-базар на продукти, приготвени със сливи, включени са още демонстрация на плетене с беленица (царевична шума), демонстрация на сушене на сливи и др., традиционни ястия от капански регион, демонстрация на шиене с гайтан. И в трите празнични дни има богата фолклорна програма с местни състави и фолклорни формации от Разградско.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов