Свищов ще бъде част от мрежа за електрически велосипеди

Мисия

19-09-2016, 09:21

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Маршрутът е между България и Румъния

По програма Интеррег V-A Румъния – България се изгражда мрежа за електрически велосипеди, в която е включен и гр.Свищов

В началото на месец февруари 2016г. започна изпълнението на проект “E-bike net”/“Мрежа за електрически велосипеди”/, финансиран по Програма Интеррег V-A Румъния – България.
Агенция за регионално развитие и Бизнес център – Видин е водещ бенефициент и ще изпълнява проекта в партньорство с още три сдружения: Видинска търговско-промишлена палата /ВТПП/; Румънска асоциация за електронна и софтуерна индустрия, клон Олтения, Крайова и Асоциация  на работодатели на малки и средни предприятия, Калафат. Бюджетът на проекта е 762 085,72 евро.
В продължение на 24 месеца, проект “E-bike net” изгражда устойчива индивидуална транспортна мобилност с цел създаване и популяризиране на мрежа от електрически велосипеди по цялата трансгранична зона на територията на България и Румъния. Мрежата обхваща 32 населени места по трансграничната зона, в които ще бъдат позиционирани велосипедите и гр.Свищов е един от тях. Зарядните станции  за електрическите велосипеди ще бъдат разположени при операторите във всичките 32 града от двете страни на трансграничната зона и допълнително на 19 места по маршрутите на електрически велосипеди. Градовете в България, които са включени в мрежата от електрически велосипеди са: Видин, Добрич, Русе, Велико Търново, Плевен, Враца, Горна Оряховица, Свищов, Мездра, Балчик, Лом, Монтана, Червен Бряг, Дулово, Оряхово и Силистра.
Проектът предвижда да се създаде мрежа от електрически велосипеди, които са много бързо развиващ се сектор в Европа. Този вид транспорт позволява на хората да използват велосипеда за транспорт, отдих или туризъм. Електрическия велосипед може да премине огромна за обикновения велосипед дистанция с почти никакви усилия. С е-байк всеки, който кара колело може да премине от 50 до 70 км, разчитайки на електрическа батерия.
Едно от предизвикателствата на проекта е покритието на цялата територия на трансграничната  зона със 70 станции за зареждане, така че да може наемателите на велосипедите да се движат безпрепятствено из цялата зона. Тази цел ще бъде постигната чрез поставяне на станции за зареждане на велосипеди  на максимум  50 до 70 км една от друга.
Дейностите по проекта са свързани с изработване на проучване за изграждане на мрежа от електрически велосипеди; подготовка и създаване на мрежата чрез закупуване и поставяне на 240 електрически велосипеди и 70 станции за зареждане в цялата трансгранична  зона; избор на оператори и тяхното обучение за поддържане на електрическите велосипеди; мащабна промоционална кампания; организиране на промоционални събития – множество състезания за любители, вело-фестивали, вело-обиколки, промоционални турове, и не на последно място популяризиране на създадената мрежа на международни туристически изложения.
С участието си в този проект община Свищов още веднъж ще засвидетелства своята загриженост към опазването на околната среда. Като част от мрежата от електрически велосипеди, Свищов несъмнено ще бъде и част от трансграничен туристически маршрут, чрез който ще популяризираме Общината като привлекателна туристическа дестинация.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)