Велико Търново посреща Независимостта с хубаво време и без валежи

Мисия

19-09-2016, 14:45

Снимка:

община велико търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Свободен вход за Царевец и храма „Свети Четиридесет мъченици” на 22 септември

Топло и без валежи ще е времето във Велико Търново в деня на българската Независимост 22 септември и предстоящите почивни дни, сочат последните метеорологични прогнозни. Добри ще са климатичните условия за всички събития от пъстрата културна програма, с която старопрестолния град ще посрещне големия български празник, продължаваща чак до 25 септември.

За 22 септември синоптичните агенции сочат максимални температури около 17 градуса по Целзий, а въпреки облачността дъждове не се предвиждат. В следващите два дни времето ще е слънчево и с около 2 градуса по-топло. На 25 септември отново ще се появяват облаци, но валежи и застудяване не се очакват.

Програмата за Независимостта започва още на 21 септември с Десетия Международен фестивал на военните оркестри. От 16,30 ч. по главната улица „Васил Левски” ще премине атрактивен дефилир на участниците, а половин час по-късно е откриването.

Събитията на 22 септември започват още в 7,30 ч. сутринта, когато в храма „Свети Четиридесет мъченици” ще бъде отслужена Света литургия и ще бъдат осветени знамената. Между 10,30 и 11,00 ч. в крепостта Царевец ще бъде издигнато националното знаме, кметът Даниел Панов и официалните гости ще произнесат слова, венци и цветя ще бъдат положени пред Пирамидата на Независимостта. Следва шествие до паметника „Майка България” и концерт пред сградата на Общината. От 14,00 ч. любителите на историята ще могат да се включват в безплатния екскурзоводски тур „По стъпките на българската държавност”, който обединява църквите в квартал „Асенов”. През целия ден входът за крепостта Царевец и храма „Св. Четиридесет мъченици” ще бъде свободен.

От 15,00 ч. официално ще бъде открита социализираната крепост Трапезица, а час по-късно в музей „Възраждане и Учредително събрание” Мехрибан Алиева - президент на фондация „Гейдар Алиев” /Азербайджан/, ще бъде удостоена със званието „Почетен гражданин на Велико Търново”. В 17,00 ч. пред Общината започва празничният концерт на Поли Паскова и Христо Мандаджиев, а час по-късно те ще поведат Голямото търновско хоро. В 19,00 ч. на площад „Цар Асен I” пред Царевец са изпълненията на строеви хватки с оръжие и тържествената заря – проверка, а от 20,15 ч. е излъчването на Аудио-визуалния спектакъл „Царевград Търнов – звук и светлина”.

От 23 до 25 септември крепостта Трапезица ще приема посетители, като входът е с билети. Петъчният ден и съботният 24 септември са отредени за Фестивала на занаятите и Нощта на Самоводската чарщия. Алеята на занаятите ще оживее благодарение на атрактивни демонстрации, открити уроци, голямо изложение, изпълнения на улични артисти, певци и музиканти.

Добра е метеорологичната прогноза и за вечерните часове на 24 септември. В 21,00 ч. върху фасадата на Художествената галерия „Борис Денев” и в пространството около Паметника на Асеневци ще бъде прожектиран 3D-мапинг спектакълът „Величието на Асеневци”. Шоуто ще може да бъде наблюдавано от цялата стара част на Велико Търново.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов