Във Велико Търново бе открит Х Международен фестивал на военните оркестри /снимки/

Мисия

21-09-2016, 18:47

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Министър Николай Ненчев приветства участниците

С атрактивно дефиле по главната улица във Велико Търново бе открит десетият Международен фестивал на военните оркестри. Пред стотици жители и гости на старопрестолния град армейските музиканти от България, Гърция и Македония изсвириха химните на трите държави и популярни мелодии от различни стилове – рок, джаз, фолклорна и маршова музика. Фестивалът се провежда под патронажа на кмета Даниел Панов и продължава до 23 септември включително. Организатори са Община Велико Търново и Националния военен университет „Васил Левски”.

Министърът на отбраната Николай Ненчев, заместник-кметът на общината Снежана Данева-Иванова и началникът на НВУ „Васил Левски” бриг. генерал Пламен Богданов приветстваха участниците в дефилето – над 160 оркестранти. В юбилейното издание на фестивала участват представители на оркестрите на Трети армейски корпус от Солун, Гърция, Военните сили на Република Македония, Военновъздушните сили от град Пловдив и Фестивалния военен духов оркестър, част от който са и музикантите с пагони от Националния военен университет.

„Фестивалът стана част от съвременната идентичност на Велико Търново и е част от културния календар на града ни. Всяка година събитието е очаквано с нетърпение от нашите граждани, както и от многобройните гости. Изкуството на армейските музиканти предизвиква респект и възхищение във всички, които са имали възможността да се насладят на прекрасните и атрактивни изпълнения”, обяви Снежана Данева-Иванова.

Сред гостите на откриването бяха още началникът на отбраната ген. Константин Попов, представители на различни институции и организации. Програмата продължава и в деня на Независимостта – 22 септември. Оркестрантите ще изнесат шоу-спектакъл от 12,30 ч. пред сградата на Български пощи. Фестивалът ще завърши на 23 септември с шествие по улиците на Велико Търново и концерт на площада пред крепостта Царевец.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)