"Поуките от историята" представя 23 платна на световно ниво

Мисия

22-09-2016, 08:00

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Експозицията може да се разгледа от 23 ч. днес до 6 ч. сутринта утре

Изложбата „Поуките от историята” на известният български художник Васил Горанов е част от празничната програма по случай честванията на 108-мата годишнина от обявяването на Независимостта във Велико Търново. 23 мащабни платна от всички периоди на българската история ще имат възможността да разгледат всички жители и гости на 
от 23:00 часа тази вечер в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”, сподели меценатът Ивелин Михайлов, който си сътрудничи с Горанов в последните шест години. По негови думи  платната са част от мащабен проект, целящ да визуализира всички значими дати и събития от българската история в художествени произведения. Тракийска античност, емблематични събития от Първото и Второ българско царство, знакови събития от Възраждането и Балканската и Първата световна война ще бъдат изложени в галерия „Рафаел Михайлов” в експозицията „Поуките от историята”. 
 „Днес средствата за масова информация, електронните игри, филмите – всички те са зрелищни, предлагат информацията в картини, така е свикнала да я възприема и публиката”, сподели в интервю за Общинското радио Ивелин Михайлов. Според него днес все по-трудно се трансформират текстовете, датите и имената във визуална информация и това затруднява изучаването на историята. За да улеснят този процес Горанов и Михайлов са стартирали благородната инициатива за изграждане на мрежа от мини- скулптурни музеи, посветени на българските владетели и държавност  в десетки училища от цялата страна. Творческият тандем има основна заслуга за  издигането на паметника на аспаруховия брат кан Алцек в италианския град Челяди Булгария.  Най-новото им благородно начинание е отпечатването на поредица комикси за деца на историческа тематика. „С тях децата по-лесно могат да се запознаят с основните поуки от нашата история”, допълва още Ивелин Михайлов. Според мецената се е засилило желанието на българите да емигрират в търсене на по-нормален живот в други страни. „Но организираният живот на тези други общества си е направен за тях – не е направен за нас. Затова трябва да се върнем към корените си, да се ангажираме,защото имаме огромно наследство, завещано от нашите деди и на  плещите ни тежи отговорността да го продължим”. На финалът на разговора Михайлов допълни, че гостите на изложбата ще имат възможност да видят историческа живопис на световно ниво. Галерията ще бъде отворена за посетители до 06:00 сутринта утре - 23 септември.   
  

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)