Мехрибан Алиева получава днес най-високите титли на Старата столица

Животът

22-09-2016, 09:15

Снимка:

rus.bg

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Първата дама на Азербейджан открива Трапезица

Една от най-красивите първи дами в света пристига във Велико Търново и днес ще бъде удостоена с най-високите титли на старата българска столица. Съпругата на президента на Азербайджан Илхам Алиев - Мехрибан, ще получи символите на почетен гражданин на Велико Търново и инсигниите на доктор хонорис кауза на Великотърновския университет “Св. св. Кирил и Методий”. Жестът е заради ангажираността на Алиева и нейната фондация “Гайдар Алиев” с обновяването на средновековната крепост Трапезица. В най-новата история на града единствено 5-имата търновски футболисти - Красимир Балъков, Трифон Иванов, Цанко Цветанов, Бончо Генчев и Илиян Киряков, получават званието “почетен гражданин” не на 22 март, когато Велико Търново празнува. Сега “извънредно” ще го получи и съпругата на президента на Азербайджан. Предложението на кмета Даниел Панов бе гласувано единодушно от общинските съветници на 25 август. Поводът е огромният принос на Мехрибан Алиева за опазване, съхраняване и популяризиране на културно-историческото наследство на Велико Търново. С дарението на фондацията  от 2,5 млн. лв. във Велико Търново бе оформен най-големият на Балканите и в страната музеен комплекс на открито. Това е и първата инвестиция на фондация “Гейдар Алиев” в Източна Европа в тази сфера и се осъществява именно тук - във Велико Търново.

Реставрация на катакомбите на “Св. св. Петър и Марчелино” в Рим, на безценен стъклопис в Страсбургската катедрала, на двореца в Берлин, ремонт на части от двореца “Версай”, устройство на голям градски парк в Мексико, финансиране на експозиция в Лувъра са само част от благотворителните проекти на фондацията. Тя е основана по идея на настоящия държавен глава на кавказката държава през 2004 г., за да съхрани духовното наследство на неговия баща. Но зад размаха, с който фондът действа в страната и в чужбина, стоят съпругата му Мехрибан и дъщеря му Лейла, която е негов вицепрезидент. Лейла Алиева ще придружава днес майка си при визитата ѝ във Велико Търново. 32-годишната дама върви по нейните стъпки и развива активна обществена дейност в Москва. През 2015 г. Путин ѝ връчва медал “Пушкин” за голям принос в укрепване на дружбата и сътрудничеството с Руската федерация, развитието на икономическите връзки, съхранението и популяризирането на руския език и култура зад граница.

В Азербайджан фондация “Гейдар Алиев” е известна със своята щедрост и милосърдие. Дейността на неправителствената организация, обаче е по цял свят, а президентската съпруга владее до съвършенство културната дипломация. Благодарение на дълбоко ерудираната Мехрибан Алиева страната ѝ е в сътрудничество с Ватикана, където бе уредена изложба за историята, културата, древното килимарско изкуство на азерите - първото събитие в папската държава, свързано с ислямска страна. През 2015 г. тя включи Трапезица в списъка на ръководената от нея фондация с културни паметници от световно значение, които трябва да бъдат реставрирани и възстановени. Освен шеф на “Гайдар Алиев” тя е депутат в парламента в Баку, посланик на добра воля на ООН и на ЮНЕСКО, член на ръководството на националния олимпийски комитет, президент на Федерацията по гимнастика. Първата дама е и първата жена кавалер на Ордена на Рубинения кръст на Международния благотворителен фонд “Меценати на столетието”. През 2007 г. София Лорен ѝ връчва литературно-просветителската премия “Златно сърце”. Президентът на Франция Никола Саркози пък я удостои с Ордена на Почетния легион.

С парите от Азербайджан на Трапезица е вдигната близо 200 м от западната крепостна стена заедно с 3 средновековни църкви с оригинални стенописи от периода XIII-XIV в. Оформена е централна туристическа алея, която свързва горната станция на изградения наклонен панорамен асансьор с южната кула на крепостта. Монтирано е художествено осветление, основно ремонтирани са улицата и тротоарите в подножието, оформен е паркинг. Център за интерпретация на културното наследство пък показва величието на Търновград и Второто българско царство чрез интерактивни екрани, визуализация с мултимедии и още ефектни способи на съвременната музеология. Сред най-ценното, което ще видят туристите, е медальонът с лъвовете на Шишмановци, открит през 1900 г. при първите разкопки на Жорж Сьор на хълма и вплетен в герба на ВТУ. Само при откриването днес, заради съображения за сигурност във витрините ще бъдат изложени и златните накити - надушници, пръстени, обеци и др., открити в некрополите край 18-те църкви на Трапезица. Първата дама на Азербайджан и дъщеря ѝ ще разгледат чудно стенописания късносредновековен храм “Рождество Христово” в Арбанаси, грабнал вниманието на ЮНЕСКО, както и Констанцалиевата къща. Лейла Алиева пък е проявила желание да посети центъра за настаняване на деца от семеен тип във Велико Търново и приюта за бездомни кучета.

 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)