Изграждат нови платени паркинги във Велико Търново

Велико Търново Лайф

22-09-2016, 09:23

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

593 са местата в „сините” зони към момента

593 са местата за платено паркиране във Велико Търново. Те са разпределени в общо 16 зони. 48 са служителите, които работят в Общинското дружество „Организация на движението, паркинги и гаражи” към 1 септември, уточни управителят му Иван Ламбов. Тригодишната бизнеспрограма за периода 2017-2019 г. на дружеството предстои да бъде обсъдена по време на сесията на Великотърновския общински съвет след празниците. Тенденция към увеличаване на паркоместата и обособяването на нови паркинги в общината ще следва през този период дружеството, увери местните парламентаристи Ламбов. По думите му, 495 са били местата за платено паркиране в града през изминалата година. 
Платен паркинг за 66 леки автомобила и 22 автобуса на общински терен от 17 дка предвижда да изгради в Арбанаси дружеството. От фирмата смятат, че в периода между 2018 и 2019 година трябва да бъдат изградени паркинги в близост до историческите обекти „Царевец” и „Св. 40 мъченици”. За 2017 година остава реализирането на още един платен паркинг в старата столица – този в Старото военно училище. „Той бе предвиден за миналата година, но поради юридически причини се забави. Там всеки паркира по зелени площи, много пъти паякът отстранява автомобили, които предизвикват задръстване. Прогнозните очаквания са за около 70 автомобила”, уточни за Общинското радио управителят на ОДПГ. 
Печалбата, която дружеството отчита за миналата година, е 70 хиляди лева. Тя ще бъде използвана за реинвестиране на дълготрайни активи и изграждането на новите паркинги. „По-голяма част от приходите ни идват от зоните за платено паркиране, а всички други дейности са второстепенни”, подчерта Иван Ламбов. 500 хиляди лева на година от „Паркинги и гаражи” отделят от бюджета си за трудови възнаграждения и осигуровки. Общо разходите им възлизат на 750 хиляди лева. Около 68 хиляди пък отиват за данъци, реклама, абонаменти. 
Нов автомобил на стойност 30 хиляди лева трябва да закупят от дружеството, стана ясно още по време на заседанията на постоянните комисии към местния парламент. Предложението бе одобрено от съветниците. „Автомобилът ще се използва за звеното на инспекторите, които извършват ежедневната си дейност по контрола. През 2012 г. заварих един окаян автомобил, който често трябва да вкарваме в сервиз. Не е икономически изгодно да продължим да го използваме. Колкото по-малко са разходите и главоболията с техника и личен състав, толкова по-добре ще функционира дружеството”, аргументира се Ламбов. 

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)