Доц. Мирко Робов: „Музейната експозиция е едно от най-интересните неща за посетителите на Трапезица”

Велико Търново Лайф

22-09-2016, 09:29

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Археологът посвети десетилетия в проучване на архитектурния резерват

„Отварянето на вратите на Трапезица е един начален етап от социализацията на крепостта. Безспорно, най-интересното нещо за посетителите ще бъде музейната експозиция, която ще покаже всичко ново от близо 10-годишната реализация на големия държавен проект за цялостно проучване, проектиране, конструиране и поетапна консервация на цитаделата”. Това коментира в интервю за Общинското радио археологът доц. д-р Мирко Робов, който е посветил близо десет години от живота си на изследването на крепостта.
Днес, когато средновековната цитадела предстои да бъде официално открита, лентата и на Интерактивния експозиционен център идва да пререже първата дама на Азербайджан Мехрибан Алиева. Центърът представя историята на Търновград и Второто българско царство с възможностите за виртуална разходка в миналото. В 24 витрини посетителите ще имат възможността да разгледат находки, открити от археолозите през последните години. Монети, произведения на древната пластика, сграфито керамика, предмети от кост, надписи и изображения върху тухли, оръжия са част от експонатите, открити от специалистите през годините. „Надявам се един от акцентите на експозицията днес да е костният завършек на архиерейския жезъл, който открихме по време на проучвания в архитектурния комплекс около църква номер 3. Това е уникален експонат както за България, така и за Европейския югоизток”, категоричен е Робов. Най-ценната находка, която открива той през годините обаче, в момента се намира във фонда на Националния археологически музей. Това е бронзовият пандантив с позлатено изображение на грифон. Рядкото бижу било прикачвано като висулка към кожи и датира от XIII век. „Иска ми се в експозицията да видя и още една находка – първото персонифицирано изображение което открихме на Трапезица”, поясни доц. Робов. Това е портрет върху сграфито керамичен съд, с надписа „Михо”. Открит е в югоизточния сектор на крепостта.
На един последващ етап трябва да бъдат показани нещата, които след 2007 г. са разкрили археолозите не само като находки в експозицията, но и на терен, смята Робов. Според него акцент трябва да бъдат новооткритите комплекси – военният комплекс в най-северната част на Трапезица, манастирът при църква номер 8, където са се съхранявали мощите на св. Иван Рилски (между 1195 и 1469 г.) и феодалният ансамбъл с площ около 3 дка, намиращ се в североизточната част на Трапезица. Именно там е намерен архиерейският жезъл – находка, която показва, че това е епископията на Трапезица.
Първите разкопки на крепостта през 1879 г. води проф. Марин Дринов. Той проучва църквите с номера 1 и 2 до Северната порта. През 1884 г. в североизточния сектор проучвания прави д-р Васил Берон. Той изследва храмовете с номера 3 и 4. Тези църкви са обект на проучванията и на Жорж Сьор.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов