Инж. Добромир Добрев: „На 22 септември България празнува рождението си отново!"

Мисия

22-09-2016, 09:44

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Горна Оряховица отбеляза 108 години от обявяване на Независимостта на България

С тържествен ритуал пред Паметния знак на загиналите във войните в Горна Оряховица бе отбелязана 108-та годишнина от обявяване на Независимостта на България. Честването започна с изпълнение на Химна на Независимостта от осмокласника от СУ „Георги Измирлиев” Трифон Йорданов. Горнооряховчани бяха поздравени по повод Деня на Независимостта от заместник-кмета Йорданка Кушева. „От опит знам, че дори една добра идея да се осъществи за кратко време, далеч не означава, че е постигната лесно. Нашата независимост също е плод на огромен дипломатически труд. Фактът, че скоро след своето Освобождение България успява да оспори на два пъти правилата, наложени ? от силните в Европа, ме изпълва с национална гордост. Щастлива съм, че днес, повече от век по-късно, сме заедно, за да отпразнуваме този категоричен за България политически успех!”, каза в словото по повод Деня на Независимостта заместник-кметът Йорданка Кушева.

Пред Паметния знак на загиналите във войните горнооряховчани бяха поднесени венци и цветя от името на Красимир Каракачанов – заместник-председател на 43-то народно събрание, от председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, от името на кмета на Общината инж. Добромир Добрев, от военно формирование 22 790, от Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва, от политически партии, обществени организации и граждани.

Приветствие по повод националния празник изпрати и кметът на община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев. В него се казва „Днес отбелязваме 108 години от обявяването на българската независимост. Тогава – през 1908 – са минали тридесет години от сключването на Берлинския мирен договор. В тях България, последователно и упорито, търси и създава всяка възможност да го разруши. Тогава – след вековете на страх и отчаяние, в земята приела костите и попила кръвта на стотици хиляди свои герои, изгрява така дълго чаканата независимост!

На 22 септември България празнува рождението си отново! С този политически акт нашата страна, не за пръв път, категорично нарушава правилата, подписани в Берлин. Но за разлика от Съедиението през 1885 г., никой вече не смее да заплашва България с военна намеса. Най-засегнатата от промяната страна – Османската империя, поставя високи финансови претенции. Българското правителство отговаря категорично и недвусмислено, че независимост не се откупува. Започва мобилизация на армията. Великите сили обаче не са готови за нова война на Балканите. Така, след посредничеството им в преговорите, през 1909 година българската независимост е дипломатически призната!

Това са фактите. Кратки и ясни. Историята често е такава. Но ако се вгледаме внимателно, ще съзрем какво невероятно усилие е необходимо, за да се увенчае с успех един идеал като този на всички българи – да са политически и икономически независими.

От опит знам, че дори една добра идея да се осъществи за кратко време, далеч не означава, че е постигната лесно. Нашата независимост също е плод на огромен дипломатически труд. Фактът, че скоро след своето Освобождение България успява да оспори на два пъти правилата, наложени ? от силните в Европа, ме изпълва с национална гордост. Щастлив съм, че днес, повече от век по-късно, сме заедно, за да отпразнуваме този категоричен за България политически успех!

Вярвам, че с труда си, всеки в нашия град чертае по-смело пътя напред. Разчитайки на това, аз и моят екип търсим и създаваме възможност пред всяка добра идея, за да се превърне в реалност. Защото когато сме единни, можем да постигнем много!

Честит Празник на независимостта, горнооряховчани!”



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)