Даниел Панов : „Имаме свещен дълг да пазим паметта на предците си!”

Мисия

22-09-2016, 11:02

Снимка:

ПП ГЕРБ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Велико Търново е център на националните чествания на 108-та годишнина от обявяване на Независимостта

Велико Търново е център на националните чествания на Деня на независимостта. С шествие официални лица, гости и търновци се изкачиха на хълма Царевец след Светата литургия в църквата „Св. 40 мъченици” във Велико Търново. Министърът на отбраната Николай Ненков, министърът на туризма Николина Ангелкова, заместник-председателите на Народното събрание Димитър Главчев от ГЕРБ и Иван Иванов от РБ, председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов, депутатите Евгени Стоев и инж. Клавдия Генчева от ГЕРБ, Мариана Бояджиева от БСП, доц. Милен Михов от Патриотичния фронт, областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Великотърновския общински съвет Венцислав Спирдонов, кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов, общественици и стотици търновци участват в честванията в Старата столица днес.

Балони с цветовете на българския трибагреник пуснаха ученици от великотърновски училища на хълма Царевец минути преди военния ритуал по издигането на националния флаг. Манифестът, с който Фердинанд обявява независимостта на България, беше чут от събралото се множество и днес на историческия хълм. Със слово към множеството се обърна кметът на община Велико Търново инж. Даниел Панов.

„Днес всички ние си припомняме смелостта и достойнството, с които нашите предци провъзгласиха независимостта на Третата българска държава. Този знаменит държавнически акт е повторен тук, на Царевец. Тук са проехтели гласовете на държавниците, поставили националните интереси над своите лични. В текста на манифеста се съдържа сбъдната мечта на хиляди българи, на хъшовете и четниците, да видят и вдишат  свободна и независима България. На 22 септември 1908 г. за пореден път в историята на България Велико Търново става сцена на акт, който възвръща славата и достойнството на българския народ. На този ден всички църковни камбани празнично огласят старопрестолно Търново. Хората плачат от радост. България отхвърля и последните формални остатъци от наложения и васалитет. Днес, 108 години по-късно, всички ние имаме честта да стоим гордо изправени именно тук, на мястото, където някога се е намирал двореца на Втората българска държава. Тук , където е управлявана България. Да стъпваме на свещената българска земя, където е провъзгласена българската независимост. Всички като нация имаме един свещен дълг – да помним и пазим паметта на хората, които защитиха интересите на родината. Да помним патриотизма не само на думи, но и като ежедневна политическа и обществена практика. Дължим го и заради бъдещето на нашите деца и на внуците си. Благодаря на всички, които направиха всичко необходимо Денят на независимостта да заеме своето място в историческия календар на България.” – каза в словото си инж. Панов.

„За мен е огромна чест да говоря пред вас точно тук на 22 септември. Преди много години това събитие беше неоснователно подценявано. С един замах преди 108 г. България провъзгласява своята независимост. Това е един голям успех на българската дипломация. Възходът на страната след него е забележителен. Чрез извоюването на тази ценност всеки народ търси и намира своята идентичност. Независимостта е наша гражданска ценност. Нека не позволяваме извоюваното да ни бъде отнето. Нека имаме самочувствието на пълноправен член на европейската общност. Нека се преклоним пред делото на достойните българи. Да живее България!” – каза на хълма Царевец заместник-председателят на народното събрание Димитър Главчев.

Празничен водосвет отслужи на историческия хълм негово Високо Преосвещенство великотърновският митрополит Григорий. Българинът винаги е бил независим и се е стремил към единение с другите народи, каза митрополитът.

Венци и цветя положиха държавници и граждани пред Пирамидата на Независимостта на хълма Царевец. Честванията във Велико Търново продължават с шествие на участниците в Х Международен фестивал на военните духови оркестри, което ще се проведе по ул. „Независимост”.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов