РИОСВ извърши незабавна проверка по сигнал за мъртва риба край Свищов

Мисия

22-09-2016, 15:16

Снимка:

РИОСВ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Откриха миризма на гнило, висока електропроводимост и липса на кислород

Tази сутрин около 7.30 ч. e подаден сигнал от кмета на Свищов за наличие на голямо количество умряла риба в открит отводнителен канал на града, в района на Зърнобаза - Свищов и „Републикаконсерв“ АД. Незабавно е организирана проверка с експерти на ИАОС и представители на общината. Проверката констатира, че  около мост 1 има значително количество умряла риба с различни размери. Водата е застояла, без следи от течение, а по повърхността  й има бял филм. Усеща се силна миризма на сероводород, характерна за гнилостни процеси. В района на мост 2 има значително количество растителност, няма воден отток и има заблатени участъци. Непосредствено до този мост се влива канал от площадката на „Републикаконсерв“ АД. Около него във водата има люспи от домати. На това място също се усеща характерна за гниене миризма.

Взети са две водни проби - преди и след мястото на заустване на канала. Резултатите показват, че електропроводимостта е висока, разтвореният кислород е нисък. Данни за химическо замърсяване няма, тъй като РH е в норми. Липсата на кислород във водата е причина за голямото количество умряла риба.

Отводнителният канал се зауства в река Дунав чрез помпи, които в момента не работят. Преди решетките на помпите има по-голямо количество умряла риба, ясно изразен бял филм във водата и по-голямо количество люспи от домати. Ще се направят допълнителни лабораторни анализи по физикохимични показатели. На нарушителите ще бъдат наложени санкции.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)