Първата дама на Азербейджан и Бойко Борисов откриха Трапезица

Мисия

22-09-2016, 16:07

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Кметът инж. Даниел Панов благодари за подкрепата

Средновековна музика и боляри посрещнаха официалните лица на социализирания архитектурен резерват Трапезица във Велико Търново. Символичен домакин на събитието е кметът на общината инж. Даниел Панов, а гости – премиерът Бойко Борисов, първата дама на Азербайджан Мехрибан Ариф Алиева с дъщеря си, министърът на отбраната Николай Ненчев, заместник-председателят на ПП ГЕРБ Цветан Цветанов, депутати и общински съветници.

От 2014 г. досега за реставрация и обновяване на хълма са вложени 6,7 млн. лв., като последната инвестиция от 2,5 млн. лв. бе предоставена от фондация „Гейдар Алиев”, начело на която е Мехрибан Алиева. Финансирането бе договорено миналата година, когато премиерът Борисов се срещна с президента Илхам Алиев. Подкрепата за „Трапезица“ е първата по рода си в Източна Европа. През май миналата година правителството предостави управлението на архитектурно-музейния резерват „Трапезица“ на община Велико Търново за срок от 10 години. Това даде възможност на местната власт да извършва дейности, свързани с опазването и популяризирането на историческата ценност под контрола на Регионалния исторически музей във Велико Търново.

Премиерът Бойко Борисов поздрави великотърновци с днешния Ден на независимостта и благодари на фондация "Гайдар Алиев" за сътрудничеството. Той даде за пример как една мюсюлманска държава помага за езграждането на една христриянска крепост и пожела мир и благоденствие.

Мехрибан Алиева, която е и президент на Фондация "Гайдар Алиев", днес ще бъде удостоена със званията „почетен гражданин на Велико Търново” и почетен доктор на Великотърновския университет. Церемонията по връчването на инсигниите ще се проведе в Музей "Възраждане и Учредително събрание". Фондацията „Гайдар Алиев”, на която първата дама на Азербейджан и президент, дари 2,5 млн. лв. за изграждането на Трапезица във вида, в който я виждаме днес. Мехрибан Алиева е първата жена кавалер на Ордена на Рубинения кръст, връчен й от международната благотворителна фондация "Меценат на столетието".

Особено впечатляващ на Трапезица е макетът, който с помощта на мултимедия ще прожектира снимка, направена на Трапезица от 3000 м височина. Върху релефа на точните места, където са открити средновековните църкви, са поставени макети, изработени на 3D принтер в Гърция по проект на архитект Пламен Цанев. Наред с това са подредени витрини с артефакти, открити при разкопките. Известният медальон на Шишмановци, изцяло запазен бронзов съд, в който е било съкровището на едно от болярските семейства на Трапезица, открит на дъното със сребърна монета на Иван Александър, част от епископски жезъл, са сред любопитните находки. С проекта за частична реставрация и социализация на Трапезица е изградена част от западната крепостна стена с кули. Експонирана е военна сграда с две помещения и добре запазена домакинска пещ, служела за приготвяне на храна на войската, която е била в крепостта. Входът към непристъпното средновековно укрепление е през северната порта или от панорамния релсов асансьор в съседство. Екопътеката и фуникулярът излизат точно срещу разкрития дворцов комплекс, за който има хипотеза, че е резиденцията на първите Асеневци. С милионите от Азербайджан са възстановени три от 18-те болярски църкви, в които е съхранена най-голяма част от богатата стенописна украса. Фреските на светци и воини и елементи от цокълната украса отпреди 8 в. са почистени и експонирани. За да стане Трапезица достъпен и атрактивен туристически обект, със средствата от донорите е асфалтиран пътят, който отвежда до долната станция на релсовия асансьор към крепостта. Оформени са тротоари и паркинг за автомобили и автобуси.
Допълнителни около 60 000 лв. от бюджета на община Велико Търново пък бяха вложени за предпазни огради над стръмните склонове, които да гарантират сигурността на посетителите. Българи и чужденци ще могат да се разходят по Трапезица от 23 септември.

Днес премиерът Бойко Борисов и Махрибан Алиева получиха дар от кмета Панов реликва на средновековен медальон с изображение на два лъва, открит на Трапезица. Премиерът от своя страна подари своя на дъщерята на Мехрибан Алиева Лейла.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов