Десетки деца участваха в състезанието в памет на Желю Замфиров

Спорт

24-09-2016, 16:38

Снимка:

Община Свищов

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Десетки деца от община Свищов участваха в традиционния лекоатлетически крос „Желю Замфиров”, организиран в памет на легендарния треньор. Събитието се проведе на стадион „Академик” и се превърна в истински празник за всички, обичащи спорта.
Състезанието започна с бягане на 60 метра, а след това се проведоха и съревнованията в класическата дисциплина 100 метра. Състезателите бяха разделени в различни групи, спрямо своята възраст. След като станаха ясни победителите в късите дистанции, на стадион „Академик” се проведе церемонията по официалното откриване на състезанието.
На стадиона присъства много голяма част от семейството на Желю Замфиров. Състезанието откри кметът Генчо Генчев, който пожела на всички участници да следват пътя на Желю Замфиров и да носят неговия дух като бъдат много упорити и борбени, както в спорта, така и в живота. Кметът Генчо Генчев и заместник-кметът Борислав Замфиров, който е внук на покойния треньор, връчиха няколко почетни плакети на заслужили свищовски спортисти от близкото минало. С ценния символичен подарък бяха наградени Петър Петров – най-бързият българин за всички времена и бронзов олимпийски медалист; Красимир Дачев – рекордьор на висок скок при юношите, който и досега помага на много спортисти; Иван Гърчев – за неговите високи спортни постижения и като треньор на двама олимпийски шампиони от Иран; Тодор Тодоров – единственият свищовлия, участник на зимни олимпийски игри. Всички получиха лично отличията си и благодариха на кмета и на свищовската общественост за това признание. Плакет на Община Свищов бе връчен и за най-силния в момента свищовски лекоатлет и национален състезател Иван Попов. Наградата получи неговия баща. Организаторите на състезанието ще изпратят почетен плакет и за Добромир Карамаринов – президент на Българската федерация по лека атлетика за приноса му в развитието на този спорт в цялата страна.
Петър Петров разказа развълнуван пред присъстващите на стадиона, че именно от това място е започнала знаменитата му спортна кариера. Той подари негов портрет, който да остане за спомен в Общината и пожела много успехи в спорта на свищовските деца.
Състезанието продължи с бягания на 400 метра и на 800 метра. В бягането на една обиколка се включи и 2-годишният правнук на Желю Замфиров Мартин Калчев. Участниците бяха зарадвани с грамоти, а призьорите получиха медали и купи.
Следобед спортните изяви в Свищов продължават. От 16 часа е футболната среща между ветераните на „Академик” и „Асеновец” (Асеновград). Мачът ще се играе на градския стадион.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)