Ваньо Вълчев е носител на наградата „Златно дунавско перо”

Животът

25-09-2016, 15:00

Снимка:

Община Свищов

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Наградиха призьорите от поетичния конкурс „Свищовски лозници”

Поетът, писател и сатирик Ваньо Вълчев е тазгодишният носител на наградата „Златно дунавско перо”. Отличието му бе връчено от кмета Генчо Генчев на церемония в камерната зала при ПБНЧ „Еленка и Кирил Д. Аврамови-1856”. Жури с председател Георги Драмбозов и членове Людмил Симеонов и Стефания Цанкова предварително обсъди номинациите и спря своя избор на родения в Свищов Ваньо Вълчев.

Развълнуван, той сподели, че усеща тази награда като най-голяма сред всички спечелени през годините отличия.

На тържествената церемония присъстваха още Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и културно наследство”, Таня Ликова – гл. експерт звено „Култура”, още представители на Община Свищов, много жители и гости на града.

По време на срещата бяха отчетени резултатите и от Националния поетичен конкурс „Свищовски лозници”. Първа награда журито отреди на Йордан Атанасов от Стара Загора за стихотворението „Талвегът”. Бяха присъдени две втори награди - за Лили Христова от Бургас, за стихотворението „Късна изповед” и за Елена Влаева от Габрово, за нейното стихотворение „Събирачът на миди”. Трета награда бе отредена за Александра Ивойлова от София, за нейната творба „Тъгуват птиците”. Журито на поетичния конкурс „Свищовски лозници” бе в състав: Ваньо Вълчев – председател и  членове: Георги Драмбозов, Людмил Симеонов и Стефания Цанкова. Те разгледаха и обсъдиха представените стихотворения от 64 автори.

Още в самото начало на тържествената церемония бе обявен носителят на наградата „Николай Искъров”. Кметът Генчо Генчев я връчи на Гюлшен Алиева от Плевен, за стихотворението „Сърповидна луна”.

Присъстващите в камерната зала на Свищовското читалище с интерес проследиха и творческата среща с поетесата Оля Драева. Нейната нова книга „Руля на вода” бе представена от Георги Драмбозов.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)