Стефка Ралевска с юбилейна експозиция в Изложбени зали „Рафаел Михайлов”

Велико Търново Лайф

28-09-2016, 09:58

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Художничката отдаде 37 години на преподавателската професия

52 картини, от които 34 акварела, са включени в юбилейната експозиция „Форми и цветове” на великотърновската художничка Стефка Ралевска. Дамата, която отбелязва кръгла годишнина, иска да подари на своите приятели и почитатели част от своя свят, изпълнен с много цветя, плодове и дървета. „Дърветата са моя любима тема. Те са графични, но в тях също има цвят”, подчерта в интервю за Общинското радио Ралевска.
Залите „Рафаел Михайлов” очакват своите посетители от 30 септември. Изложбата ще бъде официално открита в 17:30 часа. Интерес в експозицията „Форми и цветове” предизвиква серията от закачки, които Ралевска е подбрала за ценителите на изкуството в старата столица. В нея своето място намират плодове, които й напомнят на различни хора и техните характери. Така например в изложбата присъства крушата, която прилича на наведен човек, а точиците по кората на ароматния плод наподобяват очи. „Един ден, докато събирах плодове, осъзнах колко ми напомнят на хора. Някои са по-надменни, други пък се опитват да застанат над останалите”, допълни художничката.
Стефка Ралевска е отдала 37 години от живота си на преподавателска дейност. Като вече пенсиониран учител по рисуване осъзнава едно – че училището и учениците са й дали много. А мястото на изкуството в детския свят, смята авторката, си личи от пръв поглед. Ралевска е приела съдбата си на учител като продължение на неосъществената мечта на нейния прадядо. Той е имал идея да направи школа по иконопис, в която да обучава малки деца да станат художници.
Изложбата „Форми и цветове” ще остане в комплекса „Рафаел Михайлов” в рамките на три седмици след откриването й.

 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)