Трапезарията във Велико Търново ще работи без прекъсване до края на годината

Мисия

28-09-2016, 12:17

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Капацитетът на услугата е увеличен

Обществената трапезария във Велико Търново ще работи без прекъсване до края на годината, информират от дирекция „Социални дейности и здравеопазване” в Общината. Увеличен е капацитетът на услугата, която Общината осигурява в подкрепа на хората в затруднено и неравностойно положение – от 45 на 65 се увеличават потребителите, които всеки ден ще получават топъл обяд. Кухнята ще функционира в продължение на 64 работни дни – от 3 октомври до 31 декември. В дневния порцион са включени супа, основно ястие и хляб. Гарантирани са средства в размер на 9568 лева.

Услугата „Обществена трапезария” е създадена от Община Велико Търново и се изпълнява от Домашния социален патронаж в Дебелец, като за целта е сключен договор с Министерството на труда и социалната политика /МТСП/. Средствата за функционирането й до края на годината се отпускат от фонд „Социална закрила” към МТСП. И в момента кухнята работи, а финансирането й е обезпечено до 30 септември включително.

Чрез обществената трапезария се цели подобряване качеството на живот и задоволяване на потребностите от храна на хора, които по обективни причини не могат да си я осигурят сами. Потребителите ще могат да получават дневните си порции всеки ден от понеделник до петък в сградата на Регионалната здравна инспекция във Велико Търново, която се намира на ул. „Никола Габровски” №23. Работното време на бившата столова е от 11,00 до 13,00 ч.

Социалната услуга е достъпна за следните категории бенефициенти, всеки от които трябва да е с постоянен адрес в старопрестолния град или населените места от общината: жители без доходи и близки, които да се грижат за тях; хора и семейства, чиито доходи са по-ниски от диференцираните минимални прагове, заради което получават месечни помощи по реда и условията на Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане; самотноживеещи лица, които получават минималните видове пенсии; скитащи и бездомни хора, включително деца.

Всеки, който желае да бъде включен към потребителите на обществената трапезария, следва да подаде декларативно заявление в сградата на Община Велико Търново. Образци могат да бъдат намерени в стая 222.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов