Битовите отпадъци на селищата от община Горна Оряховица вече се извозват на депото в Шереметя

Мисия

29-09-2016, 10:46

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

То беше официално открито на 30 юли тази година и обслужва 6 общини

Битови отпадъци от селищата на община Горна Оряховица от септември се извозват на новата Регионална система за управление на отпадъците в Шереметя. Новото депо беше официално открито на 30 юли тази година и обслужва 6 общини – Велико Търново, Горна Оряховица, Лясковец, Елена, Златарица и Стражица. Общата стойност на проекта е 33 463 212, които са осигурени по Оперативна програма „Околна среда 2007-2013г.” Регионалната система се състои от сепарираща, компостираща инсталация, клетка за депониране на отпадъци и пречиствателна станция.

В рамките на проекта за Община Горна Оряховица са доставени 105 бр. контейнери тип „Бобър” за разделно събиране на зелени отпадъци и специализиран сметоизвозващ автомобил за обслужването им. Контейнерите ще бъдат разположени в 8 от населените места в общината – Долна Оряховица, Първомайци, Драганово, Поликраище, Върбица, Писарево, Правда и Крушето. От разделно събраните зелени отпадъци ще се произвежда висококачествен компост – органичен тор за обогатяване на почвата, който е подходящ за приложение в земеделието според европейското и българско законодателство.

От 1 октомври тази година се преустановява депонирането на отпадъци на общинското сметище в местност „Бабенец”, което ще се рекултивира през 2017 г.

Недопустимо е изхвърлянето на различни видове отпадъци в цветните контейнерите за разделно събиране – в жълтите контейнери тип „Бобър” се изхвърлят отпадъци от хартия и картон, пластмаса и метал; в зелените контейнери тип ”Иглу” се изхвърлят само стъклени отпадъци, а зелените контейнери тип „Бобър” са за събиране на зелени отпадъци. Всички останали битови отпадъци се изхвърлят в металните контейнери тип „Бобър” и пластмасови кофи тип „Кука”.

За всички видове опасни отпадъци Община Горна Оряховица има сключени договори за събирането и оползотворяването им. Негодни за употреба батерии и акумулатори, излязло от употреба електрическо и електронно оборудване, както и излезли от употреба гуми могат да се предават на площадката на „ТРАНСИНС”, която се намира в кв. Калтинец. Излезли от употреба моторни превозни средства могат да се предават на площадката на „Максима 2008” ЕООД, която се намира в Поликраище в бившия арматурен двор на селото. Разделно събрани отпадъци от домакинствата, в т.ч. едрогабаритни отпадъци, опасни отпадъци и др. могат да се предават на площадката на „Крис – Р”ЕООД, която се намира в Горна Оряховица, ул. ”Антон Страшимиров” №61 и на площадката на „Максима 2008” ЕООД в Поликраище.

При неспазване на условията за разделно събиране на отпадъци и изхвърлянето им на нерегламентирани места на нарушителите се налага глоба от 300 до 1000 лв. за физически лица и от 1400 до 4000 лв. за юридически лица и еднолични търговци, съгласно Закона за управление на отпадъците и Наредба за управление на отпадъците на територията на община Горна Оряховица.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов