Представиха Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014-2020

Животът

29-09-2016, 15:05

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Иновационната стратегия за интелигентна специализация 2014-2020 /ИСИС/ беше представена днес на работна среща в Областна администрация - Велико Търново. В дискусията участваха представители на общинските администрации, академичната общност, браншовите структури на работодателите и неправителствени организации.
Срещата беше открита от заместник областния управител Камен Алексиев, който пожела успех на форума и каза: "Сериозните икономически предизвикателства, пред които е изправена България, а и не само тя, могат да бъдат решени много по-лесно чрез осъществяването на амбициозна икономическа политика, каквато е заложена в основата на Иновационната стратегия за интелигентна специализация на България 2014-2020 г.
За всички нас е ясно, че стратегията е задължително и предварително условие за първите приоритети на оперативните програми „Иновации и конкурентоспособност“ и „Наука и образование за интелигентен растеж“.
Преодоляването на предизвикателствата пред бизнеса и пред държавата са основен фокус в днешното представяне на стратегията. Намирайки бързи и точни решения за предизвикателствата в икономиката ще имаме бързи резултати в развитието на иновациите, на научните изследвания, инвестициите във високотехнологичните области и икономиката в Област Велико Търново".
Насоките за интелигентна специализация и свързаната с тях научна инфраструктура, съгласно Стратегията за научните изследвания, предстоящи конкурсни процедури по Оперативните програми 2014 – 2020 на Министерството на икономиката и Министерството на образованието и науката, които се явяват финансови инструменти за реализация им, бяха представени от Стефан Узунов от дирекция „Икономически политики за насърчаване” и  Златина Кирова - дирекция „Наука” в Министерството на образованието и науката. 
Основните акценти в Иновационната стратегия за интелигентна специализация представи експертът от Министерството на икономиката Стефан Узунов. Той акцентира на факта, че през последните години фокусът е насочен към развитието на регионите, като е важно да се намери пресечната точка между националните цели и политики и регионалните стратегически документи. 



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)