Деца от цялата страна се включиха в конкурс, посветен на осиновяването

Мисия

30-09-2016, 09:07

Снимка:

dama.bg

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Проявата се организира от Центъра за обществена подкрепа в Горна Оряховица

Деца от цялата страна изпратиха своите рисунки за конкурса, организиран от Центъра за обществена подкрепа в Горна Оряховица, посветен на осиновяването. Детските рисунки са изложени в Центъра, където днес се провежда Ден на отворените врати по темата за осиновяването.

„Радваме се, че нашият конкурс имаше такъв отзвук. Пристигнаха рисунки от различни населени места от страната, рисувани от деца на възраст от 4 до 18 години. На някои от тях има много мили послания, посветени на осиновяването, семейството и дома.”, сподели управителят на Центъра Светла Панева. За малките художници са подготвени и специални грамоти и малки подаръчета. Детската изложба разгледа заместник-кметът Йорданка Кушева. За първа година Центърът за обществена подкрепа в Горна Оряховица се включи в отбелязване на Националния информационен Ден на осиновяването - 29 септември.

Проявата се организира от Българската асоциация Осиновени и осиновители (БАОО), а целта е да се информира обществеността и заинтересованите граждани къде, кога и как могат да получат информация, подкрепа и помощ по въпросите за осиновяването на деца, както и да се популяризира актът на осиновяване и промяна на обществените нагласи.

„По тази тема трябва да се говори, трябва да започнем да променяме нашето общество, че в това да осиновиш дете или да си осиновен няма нищо необикновено или лошо, че тези деца и родители не са по-различни от останалите. Инициативата ни е насочена към кандидат - осиновителите и хората, които още не са взели решение за осиновяване. Искаме да им покажем какви са възможностите за подкрепа от страна на организацията. Идеята ни е да има срещи с хора, които вече са осиновили дете, да се обменя опит, да предоставим професионални консултации на осиновителите, да се сформира група за взаимопомощ за повишаване на родителските умения и да се обменят опит и идеи. Инициативата ни също е насочена и към деца и граждани за да се създаде положителни нагласи към осиновените и техните семейства”, коментира управителят на центъра Светла Панева.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)