Дарителска кампания организират Стопанската академия и фондация „Ценов”

Мисия

30-09-2016, 10:08

Снимка:

Стопанска академия

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Средствата ще отидат за наука и студентски стипендии

Дарителска кампания под надслов „Моята скромна лепта” организират Стопанска академия „Димитър А. Ценов” и фондация „Ценов” по повод 80-ата годишнина на свищовската Алма матер. Кампанията е насочена към всички възпитаници, приятели и симпатизанти на Стопанска академия и цели обезпечаване на необходимото финансиране и подпомагане на научните изследвания, педагогическата подготовка и научното израстване на академичния състав, развитие на материалната база, организиране на студентски изяви и отпускане на академични стипендии.
Идеята е стипендиите да бъдат на името на Дарителя – Димитър Апостолов Ценов, на името на първия ректор – проф. Д. Бъров, на имената на първите професори – В. Гаврийски, Г. Тошев, Т. Владигеров, В. Ранков и на академиците – Ив. Стефанов и А. Бешков. Това обявиха ректорът на Стопанска академия доц. д-р Иван Марчевски и зам.-ректорът по студентска политика и институционални комуникации доц. д-р Николай Нинов. Те заявиха, че набраните средства няма да бъдат ползвани за предстоящото честване на 80-годишнината на свищовското висше училище, а ще бъдат изцяло в подкрепа на студентите.
Мотото на кампанията „Моята скромна лепта” е избрано във връзка с думите на Димитър Ценов, който, правейки второто по големина дарение за развитие на висшето образование в България (в размер на 5 млн. златни лева), пише: „…Принасям своята скромна лепта с благопожелания към българския народ да върви безспир по пътя на културния напредък…”. Информация за дарителската кампания е визуализирана чрез билборд и плакати, на които са изрисувани Димитър Ценов и сградата на ректората на Академията. Отправеното послание е към всички, които носят в сърцата си Стопанска академия „Димитър А. Ценов”, които са постигнали многобройни успехи благодарение на обучението си в нея и към тези, които са свързали завинаги съдбите си със свищовското висше училище. Призивът от плакатите гласи: „Станете дарители! Принесете своята скромна лепта, както това стори преди 104 години Дарителят Димитър Апостолов Ценов!”. По информация от доц. Нинов на този призив през първите дни на кампанията са откликнали няколко десетки души, които са дарили общо над 30 000 лева.
Средствата се набират по банкова сметка (в български лева) като целево дарение към фондация „Д. А. Ценов”: Общинска банка АД – клон Свищов BIC – SOMBBGSF, IBAN – BG10 SOMB 9130 1043 7291 01, Основание: „Дарение 80 г. СА „Д. А. Ценов”.
В обръщението си към всички възпитаници, съмишленици и приятели на Стопанска академия, които ще се включат в дарителската кампания (публикувано на сайта на СА), ректорът доц. Марчевски заявява: „Вашето съпричастие, волята Ви за подобен великодушен акт, са ярък белег не само за интелектуална и духовна щедрост, те са мяра за благодарната ни памет към делото на онези, първите, прозрели напред в бъдещето, посветили цялата си човешка и творческа енергия, таланта си, имането си, на каузата за въздигането и разцвета на българската просвета и култура”.
Беше представена и програмата за тържественото честване на 80-ата годишнина на Стопанска академия, която включва редица прояви в периода 7-11 ноември 2016 г. Сред предвидените събития са престижни научни, културни, обществени и студентски изяви, чрез които академичната общност, заедно със своите випускници, държавните институции и бизнеса, по подобаващ начин ще изрази удовлетворението и честта да бъде достоен следовник както на свещеното дело на своя Дарител – един достоен родолюбив българин и възрожденец, така и на множеството университетски учени, видни икономисти, бизнесмени, политици и общественици, оставили трайна диря в развитието на Академията.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)