Собственици на близо 40 горски имота в областта искат от държавата да им ги купи

Новините

01-10-2016, 07:09

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Комисия класира предложените за продан частни гори

Специално назначена комисия в Северноцентралното държавно предприятие разгледа, оцени и класира заявленията за закупуване на частни горски територии, постъпили в териториалните му подразделения. Това информира чрез официалния си сайт предприятието, стопанисващо държавните гори на областите В. Търново, Габрово, Русе, Силистра и Разград.

Срокът за подаване на заявления изтече на 20 септември, припомнят от СЦДП. Общият брой подадени от собственици заявления е 147, като много от тях се отнасят за повече от един горски имот.

Само 13 от предложените имоти не отговарят на изискванията според утвърдените от министъра правила. Основна причина за това е липсата на подписи от съсобственици на имотите. В един от случаите не е представено удостоверение за наследници, ценовото предложение за друг от имотите е невалидно, една от обявените гори се оказва собственост на юридическо лице, а предложена за изкупуване гора в землището на севлиевското село Столът е над допустимата площ от 5 хектара.

Общо 218 имота са допуснати и класирани от комисията, като 69 от предложените терени са получили максималния брой точки. Горите за продан, намиращи се във Великотърновска област са почти 40, показа наша справка в страницата https://www.scdp.bg/welcome, на която е публикувана подробна информация за работата на специално назначената комисия.

Частни собственици предлагат на държавата гори край Сухиндол и Свищов, в Еленско и Златаришко, в района на ДГС – Горна Оряховица и край павликенското село Димча. Най-много обаче са предложените имотите край старата столица – в землищата на Ново село, Дебелец, Ветринци, Вонеща вода и Райковци.

Предстои независими оценители да изготвят оценка на имотите, като сделките със собствениците ще бъдат финализирани в рамките на предвидените средства на СЦДП за 2016 г. за изкупуване на малки частни гори.

Това е първата такава кампания, която е изцяло на доброволен принцип, като основна цел е придобиване от държавата на малки частни гори, основно граничещи с държавни масиви. Това цели комасация на терените и по-добро стопанисване на горите.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)