Моцартов концерт, жънещ успехи, е подарък за търновските почитатели на класиката

Велико Търново Лайф

01-10-2016, 08:24

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Жестът на МДТ „К. Кисимов“ е по Деня на музиката

Специален подарък за почитателите на симфоничната музика поднася великотърновският театър по повод днешния Международен ден на музиката. Симфонични и оперни шедьоври на Моцарт ще звучат в Изложбени зали „Рафаел Михайлов” в концерт, чието начало е в 19 ч. В програмата са включени фрагменти от най-обичаните произведения на световния гений, а паралелно с тях ще бъдат представени откъси от подбрани писма на композитора.

Концертът „Моцарт за Моцарт” беше подготвен от екипа на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов” за откритата сцена в лапидариума на Археологическия музей, но беше представен с голям успех и в Габрово. С него търновският храм на Мелпомена се присъедини към честванията на световната културна общност, посветени на 260-годишнината от рождението на Волфганг Амадеус Моцарт.

В спектакъла участват оркестърът на МДТ и солистите Мария Павлова (сопран), Доротея Доротеева (сопран) и Иво Йорданов (баритон), а гост-диригент е Георги Патриков. Водещ на спектакъла ще бъде Снежина Врангова – Петкова, която е подбрала писмата и е написала текстовете към тях за концерта. Програмата започва със серенадата „Малка нощна музика”. Следва Симфония №29, в която са събрани всички изразни средства на симфонизма, използвани от Моцарт. Във втората част гостите ще се насладят на откъси от любими заглавия – арии от „Дон Жуан” и „Така правят всички”, увертюрите към „Сватбата на Фигаро” и „Отвличане от Сарая”. На финала ще звучи един от най-популярните оперни дуети – този на Дон Жуан и Церлина.

„Около 160 са писмата на Моцарт, преведени на български език и публикувани в сп. „Музикални хоризонти”. Ние сме избрали откъси, които се отнасят до произведенията, включени в програмата на концерта. Сред тях има писма до неговия баща и първи учител Леополд Моцарт, любимата му съпруга Констанца, високопоставени личности и приятели. В кореспонденцията си композиторът споделя мисли за своето отношение към музиката, публиката и живота. Чрез всеки щрих в писмата нашите гости ще се потопят в света на Моцарт и ще станат част от симбиозата от чувства, които владеят гения в различните произведения”, обяснява музиковедът доц. д-р Снежина Врангова – Петкова, която е хормайстор в МДТ и преподавател в Националната музикална академия „Панчо Владигеров” в София.

Само около 100 са местата за публиката в Изложбени зали, затова билетите са ограничени. За 12 лв. търновци и гостите на града могат да закупят промоционален пакет за две музикални заглавия – за концерта „Моцарт за Моцарт” на 1 октомври от 19 часа в „Рафаел Михайлов” и за оперетата „Цигански барон” на 6 октомври от 19 часа в голяма зала на театъра. От МДТ предлагат пакетна цена от 12 лв. за две драматични заглавия, включени в афиша през октомври – за спектакъла на Драматичен театър - Варна „Криворазбрана цивилизация” на 20 октомври и пиесата „Албена” на търновския театър на 24 октомври.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов