Забавлението "Движи се и победи" се провежда на Ксилифор днес

Мисия

01-10-2016, 11:47

Снимка:

Архив, Velikotarnovoutre

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Още по Темата:

Стотици великотърновци се включиха в кампанията „Движи се и победи”

Днес в местността Ксилифор край В. Търново се провежда етап от кампанията „Движи се и победи“. Инициативата, в която малки и големи се забавляват, като при това печелят награди, е организирана от съвместно от РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902”, Младежки дом - Велико Търново и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет. Организира се за 16-та поредна година, в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства”. В рамките на спортно-туристическия празник, който започна в 10 ч. тази сутрин, се организират образователни забавни игри за знания и умения по безопасност на движението, в които могат да участват, както деца и ученици, така и възрастни. За всички участници са осигурени здравно-образователни материали за поведенческите фактори на риска за здравето и профилактиката на хроничните неинфекциозни болести, и измерване на кръвно налягане. Провеждат се спортни игри и състезания.

По туристическите маршрути на кампанията „Движи се и победи - пролет 2016” преминаха общо 357 деца, ученици и възрастни хора (в това число и 15 семейства), 209 жени и 148 мъже. В сравнение с пролетта на 2015 година броят на участниците е по-голям, а организирано в кампанията се включиха 7 училища от община Велико Търново.       

Есенното издание, започнало днес и продължаващо до 15 октомври, включва три туристически маршрута. Днешният пешеходен масов преход е от Велико Търново до парк Ксилифор. Следващата събота /8 октомври/ трасето е от В. Търново до Арбанаси, а на 15 октомври участниците ще изминат заедно маршрута Беляковец - Самоводене - Преображенски манастир.

Съгласно регламента на кампанията, в нея могат да участват всички желаещи лица от община Велико Търново, които на финала на всеки от туристическите маршрути се регистрират чрез попълване на специален формуляр за участие. Регистрацията на участниците ще се извършва във времето от 10.00 до 14.00 часа. За тези, които не познават маршрутите, ще бъдат осигурени водачи на групи, с определени място и час на тръгване.

Наградите на кампанията са 13 на брой. За голямата награда – велосипед, ще се състезават всички участници, преминали и трите обявени туристически маршрути. Тегленето на жребия за наградите в есенния дял на кампанията ще се състои на 26 октомври в РЗИ - Велико Търново, в присъствието на организаторите на кампанията и средствата за масова информация.

„Движи се и победи” стартира през есента на 2001 година в рамките на програма СИНДИ и оттогава досега са проведени 30 кампании, с общ брой участници 16 438 деца, ученици и възрастни хора, в т.ч. и 330 семейства, като най-голяма активност е регистрирана при учениците на възраст до 14 години.

     

       



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)