Увеличаване на електронния достъп до информация отчита РИОСВ – Велико Търново

Мисия

01-10-2016, 14:00

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

РИОСВ – Велико Търново отчита увеличаване на търсената информация по електронен път – чрез подаване на електронни заявления за достъп до информация и чрез сайта на инспекцията. Повод за равносметката е Международният ден на правото да знам, който отбелязахме на 28 септември.

От началото на годината в РИОСВ са постъпили 27 заявления за достъп до информация. От тях 9 са по електронен път, без да се изисква електронен подпис. От всички 27 заявления, най-много са подадени от фирми – 8, следвани от общини, НПО, университети и научни институти, от граждани и други институции. Всички са получили отговор в срок. Търсената информацията е основно за данни от мониторинга на околната среда и дейности в защитени зони по НАТУРА 2000.

РИОСВ предоставя информация за своята дейност чрез своята интернет страница – http://www.riosvt.org. Регистрираните посещения за годината до момента са 13 841. За цялата 2015 г. техният брой е 17 282, за 2014 г. – 16 606. Търсят се предимно доклади, отчети, справки, бланки и индивидуални административни актове.

Съгласно Закона за достъп до обществена информация и Закона за опазване на околната среда, всеки гражданин има право на достъп до информация за състоянието на околната среда и факторите, които могат да окажат въздействие, припомнят от екоинституцията.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)