Депутат и местна власт дебатираха по проектозакона за спорта

Спорт

03-10-2016, 15:29

Снимка:

фейсбук

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Финансовото осигуряване на елитния спорт е в дисбаланс с масовия спорт, споделиха участниците в дискусията

Велико Търново има нужда от нова волейболна зала и изкуствен терен за футбол стана ясно на кръгла маса вчера за проблемите на националната система за физическото възпитание и спорта и насоките за неотложното й реформиране.
Старата столица бе първия извънстоличен град, където по инициатива на зам.-председателя на парламента Иван Иванов, спортни деятели, експерти и представители на местната власт коментираха проектозакона за спорта. Всички техни предложения ще бъдат адресирани до депутатите, за да може най-разумните от тях да намерят място в новия закон преди окончателното му приемане на второ четене, което предстои.
По време на дискусията стана ясно, че финансовото осигуряване на елитния спорт е в дисбаланс с масовия спорт. За елитен спорт през последните четири години държавата отпуска 170 869 783 лв, от които 91 724 346 лв за олимпийска подготовка, а за ученически спорт и спорт в свободното време – едва 49 056 890 лв, което означава съотношение 3,5:1в полза на елитния спорт. Тревожен е и фактът, че само 4% от българите са членове на спортни клубове, 3% посещават клубове за фитнес и здраве и 3% - други видове клубове. Един от основните проблеми е с кадровото осигуряване на системата, в която работят все повече хора без необходимата квалификация. По регистър спортно-педагогическите кадри са една 3 872 души. От тях около 1 000 са със средно образование, а голяма част са без треньорска квалификация, дори и без друга спортна квалификация. В голяма част от клубовете не се предоставят качествени спортни услуги и не може да се очаква развитие на спортно майсторство, алармираха участниците в дискусията. Те призоваха за повече финансови средства и за поддръжка на спортната база, както и за организацията и провеждането на спортни състезания. Освен това на държавно ниво все още не е разработен и приет статут на треньора и статут на спортния мениджър.Ниското заплащане на спортните кадри, липсата на квалификационни нива и нормативни документи, гарантиращи социална сигурност в тази професия, принуди много квалифицирани треньори да напуснат страната или да сменят професиите си, алармираха местните деятели. Като цяло според участниците месната власт в страната няма последователна политика към спорта, а средствата които общините отделят за спорт една от 1 до 3 лв. на жител годишно. Силно е подценен ученическият и университетският спорт, като базата в повечето учебни заведения е амортизирана и не отговаря на европейските стандарти и изискванията на младите хора. Липсата на адаптирана спортна база и недостатъчния брой специалисти съществено затрудняват и развитието на спорта за хора с увреждания, както и на деца със специални образователни потребности, бе категоричен Красимир Узунов, който е специалист в Регионалния инспекторат във Велико Търново. Друг проблем е, че не е разработена Национална инвестиционна програма за спортно строителство, която отчита реално нуждите и перспективите за развитие на физическото възпитание и спорта в общините, българските училища и университети.
Участниците призоваха да бъде разработена национална инвестиционна програма за спорта, която да отчита приоритетите на различните региони.
Според тях модерен стадион със съответните съоръжения е напълно излишен в село Царева ливада, например, а мястото му е във Велико Търново. За съжаление обаче населените места от нашата община са лишени от средства за спортна инфраструктура, понеже са изпаднали от програмата за развитие на селските райони. Може да се кандидатства за финансиране по ОП „Региони в растеж“, но тук задължителното условие е да се търси партньорство с частния бизнес, обясни общинската съветничка Мария Илчева. В тази връзка тя призова държавата да насърчи частните предприемачи, така че те да инвестират в спортна инфраструктура. Участниците в дискусията обърнаха специално внимание на нуждата от възстановяването на спортните ученически школи. Те коментираха, че е абсурдно в детските градини спортните изяви да са на нужното ниво, а в началното образование те рязко да спадат. Част от търновската спортна общественост призова за регламентиране на доброволческата дейност, както и за възможността един спортен клуб да развива различни видове спортове и съответно да може да членува в няколко спортни федерации.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов