Росен Плевнелиев : За мен Европа не е външна политика, а моето семейство

Мисия

03-10-2016, 17:30

Снимка:

пресцентър президентство

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Президентът гостува във великотърновския университет

“Нека дойдат други президенти, да се надяваме, че ще бъдат по- добри от мен, ще свършат повече за народа. Аз казах на българите, че за мен Европа не е външна политика, а моето семейство. Обещах им, че ще ги водя в европейска посока. Това и правих- отстоявах го с всяко свое действие и нека новите кандидати кажат в каква посока ще водят държавата. За мен въпросът на Европа беше въпрос на национални идеали, завещан от нашите революционери и будители”, това каза президентът на Република България Росен Плевнелиев в 321 аудитория на Великотърновския университет, където присъства на откриването на новата специалност „Софтуерно инженерство”.

Президентът посочи, че се гордее, че в мандата му са се свършили редица позитивни неща и изрази надежда те да бъдат надградени.
“Не крия и проблемите, но не съм спрял нито една кауза, започната от предишен президент, положих усилия президентството да изглежда добре. Не казах нито една дума срещу друг държавен глава, не защото не мога, а защото не искам”, коментира Плевнелиев. Той апелира към политиците да не използват неговото име като удобно извинение за липса на кампания и да се фокусират върху него, а да кажат ясно и конкретно какво ще свършат. Настоящият държавен глава отказа да коментира кандидатитите за президент с аргумента, че не му прилича, но подчерта, че в петък ще направи обръщение към народа за началото на кампанията. „Ще апелирам към всички кандидати да се ангажират с ясни решения, да посочат конкретни проблеми за държавата, за Европа, за света, да бъдат честни към народа и да кажат какво точно те смятат да свършат”, обясни Росен Плевнелиев. По отношение на ситуацията с българската кандидатура за генерален секретар на ООН, Плевнелиев коментира, че в лицето на Кристалина Георгиева страната ни има сериозен шанс. 
“Така е и с индивидуалния кандидат Ирина Бокова. Като държавен глава няма да допусна интрига между двете. Балканският подход не ни прилича. Нека се държим като европейци. И двете съм ги подкрепял в много успешни кампании. Апелирам към политическия елит да подкрепи България, да се държи коректно, защото това, че имаме две кандидатури не означава да ги сблъскваме и оплюваме”, коментира още държавният глава.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)