Президентът поздрави първите студенти в специалността „Софтуерно инженерство“ във ВТУ

Мисия

03-10-2016, 17:37

Снимка:

пресцентър президентство

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Новата бакалавърска програма ще обучава 33-ма студенти през първата година

С официална церемония беше отбелязан стартът на новата специалност по Софтуерно инженерство във Великотърновския университет „Св.св.Кирил и Методий“ (ВТУ), разработена съвместно между университета и българската ИТ компания PROGRAMISTA. На събитието присъстваха президентът на Република България Росен Плевнелиев, зам.-министърът на образованието и науката Красимир Киряков, областният управител проф. Пенчо Пенчев, председателят на Общински съвет Велико Търново Венцислав Спирдонов, кметът на Община Велико Търново инж.Даниел Панов, ректорът на ВТУ проф.д-р Христо Бонджолов, деканът на ФМИ във ВТУ проф.Мирослав Гълъбов, студенти и преподаватели.

Общо 33-ма студенти ще се обучават през първата година по иновативната бакалавърска програма. Това, което отличава образователния проект от съществуващите университетски програми, е че през първите две години обучението залага основно на практиката и се предвижда засилено изучаване на техническо ноу-хау, за сметка на теоретичните дисциплини и абстрактните концепции, които се въвеждат за обучение на по-късен етап, след втората година.

Сред основните направления, които ще се изучават, са програмиране, качество на софтуер, процеси при разработка на софтуер, алгоритми и структури от данни, изкуствен интелект, операционни системи и мрежи, разработка на игри и др.  Всяко направление ще има по няколко дисциплини в учебния план. Ще се изучават общо 49 дисциплини, от които 28 задължителни, 16 избираеми и 5 факултативни.

Инвестициите за създаването на новата специалност включват научния капацитет и средствата за технологичното й обезпечаване. Те са безвъзмездно дарение от компанията за Великотърновския университет. Очакванията са резултатите от тази програма да подпомогнат цялостното развитие на ИТ сектора в страната и студентите, които завършват специалността, да могат да се реализират в предпочетена от тях ИТ компания, веднага след завършване на университета.

„Когато държавата и частният сектор действат заедно, резултатите са видими. Ако не бяха компания PROGRAMISTA; и частният сектор от една страна, и визионерството на ръководството на университета, от друга, да иновира и да въведе нов модел в практиката, нямаше да имаме тези резултати. Ние сме на прага на четвъртата индустриална революция. Или сме част от този процес на глобална трансформация, или не сме. Решението е просто и минава единствено през образованието и публично-частните партньорства. Искам да изкажа благодарност към ръководството и екипа на компанията PROGRAMISTA;. Това за мен е модерен патриотизъм, защото те изразиха намерение да създадат тази специалност и само няколко месеца след това тя вече е факт. Благодаря им, че са толкова ефективни и посветени на един модел на бъдещето, който вече е и в България“, изтъкна президентът на Република България Росен Плевнелиев.

„Изключително съм горд, че научният екип в нашата компания успя да спечели доверието на академичния състав на Великотърновския университет, и съвместно с университетските преподаватели да разработи тази иновативна за българското ИТ образование бакалавърска програма. Надяваме се, че ще успеем да вдъхновим и други компании да си сътрудничат с българските университети, защото вярваме, че бизнесът има моралния ангажимент да подкрепя развитието на ИТ-образованието в страната“, заяви Димитър Манчев, главен изпълнителен директор на PROGRAMISTA;.

Това не е единствената програма, която българската ИТ компания създава, за да подпомогне държавното образователна система. Тази година стартира и двегодишна магистърска програма по Софтуерно инженерство в УАСГ, разработена отново от научния екип на компанията, в сътрудничество с преподавателите от университета. Амбициите на PROGRAMISTA; са да бъде установено сътрудничество с още университети от цялата страна, както и да бъде подпомогнато средното образование за подготовка на учениците, на които предстои да се профилират като бъдещи ИТ-специалисти.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов