Мащабна изложба за Добри Христов гостува във Велико Търново

Мисия

04-10-2016, 08:00

Снимка:

Диди Христова

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

В експозицията са и шаржовете на Илия Бешков и Александър Божинов

Мащабна експозиция, проследяваща живота и делото на Добри Христов, е подредена във фоайето на Регионалната народна библиотека „П. Р. Славейков”. Богат снимков материал от различните житейски мигове на Христов е включен в изложбата, с която на своите колеги от Велико Търново гостуват специалистите от Варненската библиотека. В експозицията умело се разказва биографията на Добри Христов от периода му във Варна, където е роден. Преминава се през годините му в Прага и завръщането му в България. Изложбата проследява и периода, в който той продължава да работи като учител във Варна и годината 1907-а, когато се установява в София след спечелването на конкурс на Министерството на Народното просвещение за увертюрата си „Ивайло”. 
В изложбата присъстват портрети на Добри Христов, рисувани от известни български художници. Сред тях са шаржовете на Илия Бешков и Александър Божинов, както и портретите от Елисавета Консулова-Вазова и Борис Митов. Снимки на Добри Христов като студент в Прага, като учител във Варна, като диригент на Катедралния храм „Успение Богородично”, фотоси на кабинета му, както и на сборниците с песни за деца „Детска китка” и „Изворчето пее” са друг акцент от експозицията. В нея могат да се видят и партитури на едни от най-известните народни песни на Христов – „Дафино вино цървено”, „Лиляна мома хубава” и „Ръченица”. Последната песен, заедно с едноименната картина на Мърквичка, е сред най-ярките художествени паметници на този танц, припомнят библиотекарите. Особено показателно е и определението, което дава Иван Камбуров, за Добри Христов. Нарича го Патриарха на българската музика, поставяйки го редом до този на българската литература - Иван Вазов. 
Семеен портрет с децата на Добри Христов обогатява мащабната изложба. В отделни витрини са подредени и експонати от фонда на великотърновската библиотека – книги, обложки на плочи, нотни партитури и др. Всички „роли” на Христов – като композитор, теоретик, диригент, педагог – са събрани в отделни пана. Експозицията ще остане достъпна за посетители до края на месец октомври. 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов