Кметът на Свищов освободи шеф по чистотата, подсъдим за търговия с вот

Мисия

06-10-2016, 19:59

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Откарал камиони с боклук в Санадиново без разрешение

Кметът на Свищов Генчо Генчев е освободил от длъжност досегашния директор на Общинско предприятие "Чистота" Илдънай Ахмедов, който е подсъдим за търговия с гласове. Ахмедов е бил поканен да си подаде оставката и той го е сторил. Поводът за крайната мярка са пропуски в работата. Чашата на търпението на кмета преляла, след като преди броени дни шефът на общинското предприятие си позволил да закара два камиона с отпадъци на сметището в Санадиново без знанието на Генчев. С тези действия обаче той нарушил подписан от общината договор за депонирането на отпадъците.

Още преди два месеца кметът на Свищов е разпоредил одит на общинското предприятие "Чистота". В момента комисия прави инвентаризация. Генчо Генчев уточни, че освобождаването на Ахмедов от длъжност няма нищо общо с това, че е обвиняем за търговия с гласове и, че всеки е невинен до доказване на противното.

Районният съд в крайдунавския град в сряда гледа дело за търговия с вот срещу активисти от ДПС, но процесът бе отложен за 23 ноември заради неявили се свидетели. Разплитането на престъпната схема за търговия с вот започна по време на предизборната кампания през септември 2014 г. В Свищов тогава бе проведена акция по сигнал, че се въртят договорки за гласуване като са обещавани по 30 лв. за подкрепа с бюлетина номер 18 на ДПС. Още тогава се заговори, че на застъпници пък са обещавани суми от 80 до 150 лева. Полицаи нахлули в жилището на шефа на общинското предприятие "Чистота" Илдънай Ахмедов, който бе 12-ти в листата на ДПС за Великотърновска област. Претърсвания бяха правени и в дома на председателя на мюсюлманското настоятелство в Свищов Генчо Конов и на сина му Рамафан Аталай. След няколкомесечно разследване, трима активисти на движението били дадени на съд. Магистратите обаче установили, че прокуратурата не посочила начина на извършване на престъплението и казусът бе върнат за доразследване. Магистратите претендираха, че не са ясни действията, с които тримата обвиняеми са организирали бъдещото предаване на имотната облага-набавяне на списъци на лица с право да гласуват, набавяне на парични средства и др. Съдът поиска да бъдат изяснени фактите и обстоятелствата, определящи съучастие между тримата обвиняеми. Трябваше да бъде изчистено и възникналото противоречие във времето на извършване на престъплението. След като разпореждането е било изпълнено, случаят е в Темида и се очаква през ноември да има решение.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)