Античният керамичен център до Павликени е сред акцентите на „Стройко 2016“

Велико Търново Лайф

07-10-2016, 08:00

Снимка:

община Павликени

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Уроци по грънчарство ще проведе на изложението Ани Спасова

Със собствен щанд е представен Античният керамичен център край Павликени по време на на 47-то изложение СТРОЙКО - най-голямото специализирано търговско изложение за архитектура, строителство и обзавеждане.
В рамките на изложението в НДК на Мраморно фоайе, на щанда на Античния керамичен център, на 8-ми и 9-ти октомври (събота и неделя) от 11 часа до 15 часа ще се проведе обучение по грънчарство за деца. Уроците ще води Ани Спасова, професионален керамик с богат опит в работата с деца. Уроците са подходящи за всякакви любители на грънчарството, така че възрастови ограничения няма да бъдат налагани. 
Освен да участват в уроците по керамика и да наблюдават демонстрациите по грънчарство на щанда на Античния керамичен център, посетителите на изложението ще могат да се запознаят с този уникален музей на открито. С фотоси и видео ще бъдат представени сградите на земеделско имение (лат. villa rustica), пещите за изпичане на разнообразна керамика, голямото разнообразие на произвежданите керамични продукти, открити по време на разкопките, сред които се отличават керемиден покрив с отвори за комини, детски играчки - кончета, грънчарски инструменти и др. 
Посетителите ще имат възможност да разгледат автентични керамични изделия, открити по време на последните археологически проучвания в Античния керамичен център. На щанда ще могат да бъдат видени и снимки на интересната археологическа база, построена с парчета от антична строителна керамика, както и възстановката на басейни за пречистване на глината, грънчарска работилница и пещи, където съвременни грънчари показват на място технологиите на древните римляни.
„Обектът е бил световноизвестен през 70-те години. Сега Исторически музей – Павликени и Община Павликени правим всичко възможно да го популяризираме отново“, обясни археологът Калин Чакъров от Исторически музей – Павликени. Двете институции си партнират и по проекта  „Античен керамичен център – Павликени, популяризация и модернизация” от Финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2009-2014, чрез Министерството на културата – програмен оператор по програма БГ08 „Културно наследство и съвременни изкуства”, по мярка 1 „Реставриране, обновяване и опазване на културното наследство”.
Проектът ще подпомогне процеса на реставрация и консервация на Античния керамичен център и превръщането му в интерактивен музей на открито на римската антична керамика.



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)