Инициативата „Движи се и победи“ тази събота - в Арбанаси

Вижте пешеходните маршрути до там

Втория етап от есенния дял на кампанията „Движи се и победи“ ще се проведе днес на Арбанаси. Образователни игри, спортни надпревари и други атрактивни състезания ще се проведат в района на парка в селището.

Есенният дял на уникалната инициатива „Движи се и победи“ започна на 1 октомври със забавления, провели се в местността Ксилифор, където се стекоха стотици участници.

И при днешната проява целта е участниците да стигнат до мястото пеш, като организаторите разпространиха информация за маршрутите, отвеждащи до Арбанаси.

Местност Дълбок дол – църква „Св. Никола”

Начало: квартал „Асенов”, Велико Търново. Преминава се през висящия мост над р. Янтра. Отклонение вляво от асфалтовия път, водещ до местността Ксилифор по кафява маркировка. Преминава се по скален венец с живописни панорамни гледки към Велико Търново. Време за преминаване: 1,30 ч.

Местност Дълбок дол – Малко и Голямо лако – с. Арбанаси

Начало: квартал „Асенов”, Велико Търново. Преминава се през висящия мост над р. Янтра. Отклонение при първата чешма, вляво на асфалтовия път, водещ до местността Ксилифор. Зелена маркировка. Изкачване на североизток, по дерето. След около 20 мин: отклонение вляво към Малко лако (следи от стар римски път, удобно място за почивка); отклонение вдясно към Голямо лако (Римската чешма). Пътеката продължава по склона на север и излиза в югоизточния край на с. Арбанаси. Време за преминаване: 1,50 ч.

Квартал „Асенов” – местността Каменец – с. Арбанаси

Начало: квартал „Асенов”, Велико Търново. Преминава се през висящия мост над р. Янтра. В близост до обръщалото пред бившата текстилна фабрика се тръгва в посока север–североизток по жълта маркировка. След около 20 мин. изкачване по пътеката, успоредна на асфатовия път Велико Търново – с. Арбанаси се стига до оформен кът за отдих. Продължението на пътеката излиза в западния край на с. Арбанаси. Време за преминаване: 1час.

Разклона за гара „Трапезица“– Гарга баир – местността Каменец – с. Арбанаси

Начало: разклона за с. Арбанаси и манастир „Св. Троица”. Тръгва се в посока север–североизток по жълта маркировка. След около 40 мин. изкачване до вр. Гарга баир, следва преминаване по Арбанашкото плато и достигане след 30-40 мин. до местността Каменец. Пресича се асфалтовия път и се влиза в с. Арбанаси от западна посока. Време за преминаване: 1,30 ч.

Местност Ксилифор – Голямо и Малко лако – с. Арбанаси

Начало: хижа „Ксилифор” в местността Ксилифор, източно над Велико Търново. Тръгва се по синя маркировка. След около 50 мин. – отклонение по зелена маркировка за Голямо и Малко лако. Приятно изкачване по пътека в широколистна гора край течаща вода и подходящи за бивакуване кътове за отдих. Излиза се в югоизточния край на с. Арбанаси. Време за преминаване: 1,30 ч.

Местност Ксилифор – телевизионната кула – коннната база – с. Арбанаси

Начало: хижа „Ксилифор” в местността Ксилифор, източно над Велико Търново. Тръгва се по червена маркировка, посока север–североизток. Приятно 30-минутно изкачване по пътека в широколистна гора. В близост до края на пътеката се излиза на прогледно панорамно място с живописен изглед отвисоко към Велико Търново.

Излиза се на шосето с. Арбанаси – с. Шереметя. Вляво е телевизионната кула, вдясно – конната база. При избор на десния вариант, по полски път се стига в с. Арбанаси. Време за преминаване: 1 час.

За незапознатите с маршрутите ще бъдат осигурени водачи от изходните пунктове в 9.00 часа. Регистрация на преминалите маршрута - в района на парка (центъра) на Арбанаси - до 14.00 часа.

Инициативата се организира за шестнадесета поредна година, в рамките на общинската програма „Здрави деца в здрави семейства”, от РЗИ - Велико Търново, Община Велико Търново, Туристическо дружество „Трапезица 1902”, Младежки дом - Велико Търново и преминава под егидата на председателя на Великотърновския общински съвет.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов