Изграждат водопровод на шест улици в горнооряховския квартал „Гарата”

Мисия

10-10-2016, 16:36

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Стойността на проекта е 1 001 457 лв.

3-километров водопровод ще бъде изграден на шест улици в кв. „Гарата” в Горна Оряховица. Така близо 200 абонати – домакинства и фирми по улиците: „Цар Освободител”, „Асен Разцветников”, „Каймакчалан”, „Иларион Макареополски”, „Съединение” и „Яребична” ще се захранват вече с вода от ВиК „Йовковци”.

Първата копка бе направена официално днес в присъствието на кмета на Община Горна Оряховица инж. Добромир Добрев, председателя на Общинския съвет Даниел Костадинов, заместник-кмета Деница Коева и Савадор Ганчев – общински съветник и ръководител на регионалния център към „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД. На старта на изкопните работи присъстваха инж. Любомир Шербетов – управител на фирмата изпълнител на обекта „Водстрой ВТ” АД – Велико Търново и Димитър Димитров – представител на фирмата за строителен надзор „ВЕДИПЕМА” ЕООД.

Към момента водоподаването на тези шест улици се осъществява от 5 шахтови кладенеца, собственост на „БДЖ-Пътнически превози” ЕООД. Поради превключването на всички абонати към експлоатационното дружество, както и поради зачестилите аварии по мрежата, която е изградена през 1942-43г., се налага подмяната й.

„Преди 4 години започнахме да работим по разрешаването на този дългогодишен проблем за жителите на кв. „Гарата”. Проведохме много срещи в Министерството на регионалното развитие и ПУДООС, за да намерим средства и да решим този проблем. Сега този квартал ще бъде присъединен към водопроводната мрежа и домакинствата и фирмите на тези шест улици ще бъдат захранени с чиста йовковска вода. Така ще отпадне ангажимента на „БДЖ-Пътнически превози”, които дълги години снабдяваха с вода този квартал.

Благодаря на всички, които участваха в изготвянето и защитаването на този проект. Бих искал да помоля гражданите за разбиране, тъй като разкопаването на улиците ще причини известни неудобства, но след приключване на обекта, живеещите в квартала вече ще се водоснабдяват от ВиК „Йовковци””, каза инж. Добромир Добрев.

Общата дължина на новия водопровода е 3059 метра. Ще бъдат направени 138 бр. сградни водопроводни отклонения.

Водопроводът ще бъде изграден чрез безвъзмездна финансова помощ от Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда (ПУДООС). Стойността му е 1 001 457 лв. с ДДС. Срокът на изпълнение 120 календарни дни.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов