Варненски актьори гостуват на търновска сцена с „Криворазбраната цивилизация”

Велико Търново Лайф

11-10-2016, 12:22

Снимка:

ДТ "Стоян Бъчваров"

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Спектакълът е създаден за 95-ия рожден ден на Драматичен театър „Стоян Бъчваров”

С постановката „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников актьорите от варненския театър ще гостуват на сцената на МДТ „Константин Кисимов” във Велико Търново. Спектакълът е създаден за 95-ия рожден ден на Драматичен театър „Стоян Бъчваров” във Варна и се радва на голям успех в цялата страна. Представлението на търновска сцена ще бъде на 20 октомври от 19 часа.  

Режисьорът на едно от най-обичаните български заглавия е Стоян Радев Ге. К. Пиесата, макар и позната на повечето зрители, се радва на нов съвременен прочит. Не е странно, че продължава да разсмива поколения българи с неподправен хумор и вечно актуални недоразумения.

Сценографията и костюмите са дело на Даниела Николчова. В постановката участват актьорите Николай Божков, Гергана Арнаудова, Цветина Петрова, Николай Кенаров, Ина Добрева, Веселина Михалкова и др.

С много смях и забавление обещава да изненада търновската публика режисьорът. „Разглеждам „Криворазбраната цивилизация” през днешната призма най-вече заради копнежа, който тази пиеса носи в себе си. Той е напълно съпоставим със стремежа и на съвременния човек да реализира себе си и децата си на друго, различно, по-добро място. Той си представя, фантазира си, изгражда във въображението си това място като красиво и светло, и никой не може да го осъжда, всички имаме подобни пориви”, споделя Стоян Радев Ге. К.

По думите му „Криворазбраната цивилизация” го вълнува именно заради този копнеж, а не заради заслепението пред чуждоземското. „Персонажите са ми симпатични с надеждата и наивността си, дори ако щеш, със слепотата си. Да, слепота. Има някаква гъста мъгла пред очите им. И е странно, че както тогава, така и сега, ние не се опитваме да разсеем тази мъгла и да прогледнем. Не разбираме, че ако се постараем малко повече, ако вложим малко повече усилие, около нас би могло да стане по-светло.”, обяснява режисьорът.

Представлението на „Криворазбраната цивилизация” от Добри Войников е на 20 октомври от 19 часа в голяма зала на Музикално-драматичен театър „Константин Кисимов”. От МДТ предлагат пакетна цена от 12 лв. за две драматични заглавия, включени в афиша през октомври – за спектакъла на Драматичен театър - Варна „Криворазбрана цивилизация” и пиесата „Албена” по Йордан Йовков на търновския театър на 24 октомври. Билети се продават на касата на театъра.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов