61-годишна търновка ще спаси четири живота чрез донорство

Животът

13-10-2016, 13:06

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

1016 души у нас чакат животоспасяващи операции

На 12 октомври т.г. пациент на МОБАЛ „Д-р Ст. Черкезов” - 61-годишна жена от Велико Търново, изпада в мозъчна смърт, в следствие на кръвоизлив в черепната кухина. Въпреки грижите на медиците и след констатацията на мозъчната смърт, близките вземат хуманното решение да дарят органите и така да спасят живота на други тежко болни пациенти.
Ръководството на областната болница и всички медицински специалисти и професионалисти по здравни грижи изказват своите съболезнования на близките на донора, но и сърдечно им благодарят за силата и човечността, която проявиха в такъв труден и тежък момент. Тяхната близка е 6-ти случай на пациент изпаднал в мозъчна смърт от началото на 2016 г. в стационара, но и трети реализиран донор.

Експлантацията на сърцето, черния дроб и бъбреците на 61-годишната жена се извършват към този час в столичната УМБАЛ „Света Екатерина“, чийто екип в ранните часове днес е взел донора.

Сърцето ще бъде трансплантирано в УМБАЛ „Света Екатерина“, двата бъбрека - в Университетска болница „Лозенец“ УМБАЛ, а черният дроб във Военномедицинска академия.

Към момента на тежката загуба за семейството на 61-годишната жена, чакащите за трансплантация на сърце и бъбреци българи у нас /потенциални реципиенти/ са 1016. От тях 28 са нуждаещите се от сърце, а 988 от трансплантация на бъбрек. Чакащите черен дроб са 44-ма. От началото на 2016 г. шанс за живот след донорство са получили 31 души, като са извършени 20 бъбречни трансплантации, 4 трансплантации на сърце и 7 чернодробни трансплантации.

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов