120 години отбелязва МБАЛ „Св. Иван Рилски” в Горна Оряховица

Мисия

14-10-2016, 12:53

Снимка:

pixabay.com

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Ден на отворените врати и безплатни прегледи ще бележат честването

С различни инициативи ще отбележи своя 120-годишен юбилей МБАЛ „Свети Иван Рилски Горна Оряховица“ ЕООД . На 19 октомври, когато се чества празника на големия български светец  Иван Рилски и Деня на българския лекар, горнооряховският стационар също има патронен празник. По този повод се организира Ден на отворените врати, в който ще се извършват безплатни прегледи  в осем отделения от различни специалисти. Желаещите да бъдат прегледани безплатно, следва да се запишат предварително на телефон 0618 - 60  679 в болницата. В интервала от 8:00 до 10:00 часа  безплатно пациенти ще преглеждат гастроентеролог, специалист УНГ (оториноларинголог) , офламолог, гинеколог и ендокринолог. От 9 до 11 часа желаещите могат да бъдат прегледани и консултирани от кардиолог и педиатър. В интервала от 10 до 12 часа хирург ще приема пациенти за безплатни прегледи. По обяд в детско отделение на болницата от ръководството и от кметската администрация ще зарадват най-малките пациенти, които в празничния ден са хоспитализирани. Представители на Община Горна Оряховица ще се срещнат и с персонала на болничното заведение, за да го поздравят.

На 30 юни 1896 година е решено да се построи болница между Горна Оряховица и Лясковец. Предвидени са и средства за целта, но разногласия между двата града оставят въпроса нерешен и финансите са прехвърлени за Търновската болница.  През 1931 година в Горна Оряховица се открива първата частна хирургична болница с 15 легла, а през 1934 година и втора такава. Това продължава до национализацията през 1947 година.  Следват години на промени - с ентусиазма на населението от околията на 1 юли 1946 година е ударена първата копка на новата болнична сграда. Липсата на средства спира строителството до 1953 година, с реорганизация за 250 легла. Окончателното завършване на сградата и нейното откриване става през април 1958 година.Започва поетапно разкриване на специализирани отделения - I, II, III вътрешно отделение, АГО, Детско, Нервно, Хирургично, Очно, УНГ, ОФТР, ОАРИЛ, Рентгеново, ИТО, Клинична лаборатория и т.н.   През тези години в болницата са работили лекари, които са получили  образованието си в различни европейски градове - Прага, Бон, Женева, Загреб, Киев, Франкфурт на Майн и др. Голяма част от тях са участници във Втората световна война и носители на ордени и медали за проявен героизъм. За над едновековната си история, в болницата в Горна Оряховица са работили изтъкнати медицински специалисти. Двама от тях -  д-р Койчо Иванов и д-р Пенчо Кюркчиев са кандидати на медицинските науки, съответно в областта на кардиологията и хирургията.

Понастоящем в МБАЛ „Свети Иван Рилски- Горна Оряховица“ ЕООД работят общо 300 души персонал. Болницата е съвременното лечебно заведение с 14 отделения с 207 легла. Стационарът е привлякъл също и доказани медицински специалисти от Плевен и Габрово.

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов