Откриват ремонтирани помещения в детското отделение на МБАЛ „Св. Йоан Рилски”

Животът

15-10-2016, 09:00

Снимка:

община Горна Оряховица

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Средствата са дарени от немската благотворителна организация „Помощ за България“

Напълно ремонтираното и обновено сервизно помещение в Детското отделение на МБАЛ „Свети Йоан Рилски“ в Горна Оряховица ще бъде открито днес следобед. Ремонтът на санитарните възли е финансиран изцяло с дарителски средства. На символичното тържество в 15 часа в болницата, освен персонала на отделението ще присъстват и представители на дарителите - немската благотворителна организация „Помощ за България“. За откриването ще дойдат председателят на организацията Юрген Мюлер и съпругата му.
Преди да бъдат ремонтирани, санитарните възли в отделението са били в окаяно състояние. Те са създавали риск дори Детското отделение на болницата да бъде закрито. Директорът на горнооряховската лечебница д-р Иван Иванов е потърсил съдействие от немската благотворителна организация, с която има лични контакти от 13 години.
Немските ни приятели се занимават с благотворителност от много години, разказа д-р Иванов. Преди работеха за България чрез немския Червен кръст, но след като станахме членове на ЕС и вече чрез системата на Червения кръст не се допускаше хуманитарно подпомагане на страната ни, те основаха своя неправителствена организация, за да продължат да помагат.
„Помощ за България“ е подпомагала както деца в неравностойно положение или с увреждания от Великотърновска област, така и институции и социални заведения. Германците подкрепят ежегодно и социално слаби пенсионери в Елена, като им осигуряват допълнителна храна през зимния сезон. Големи дарения са правили и на дома в Илаков рът, а по-късно и на Защитеното жилище там.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов