Регионалният музей и ВТУ подариха книги на университет в Гърция

Животът

18-10-2016, 09:46

Снимка:

РИМ

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Представиха специалността „Български език и литература“ в Комотини

Регионален исторически музей – Велико Търново и ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий” подариха книги на Тракийски университет „Демокрит” в Комотини, Гърция. Дарението бе връчено по време на представяне на специалността „Български език и литература“ пред студенти – първокурсници, на които им предстои да изберат специалност в желаното от тях академично направление. На срещата присъствахаГенералният консул на Република България в Солун Владимир Писанчев ,двама докторанти от ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий”, както и възпитаниците на Великотърновския университет на стаж в университет „Демокрит”.

На библиотеката в гръцкия университет Регионален исторически музей – Велико Търново подари богат набор от книги – издания на музея, отпечатани в периода 1968 – 2015 година. Предоставената разнооразна литература по археология, етнография, история, културология, краезнание, изкуствознание и обществено-политическа тематика е част от програма за книгообмен на музейната библиотека.

Емил Врежаков, уредник в отдел „Нова и най-нова история” в музея, изрази убеденост, че предоставените издания ще бъдат от полза за образованието на ново поколение експерти и ще им помагат в тяхната научна и изследователска дейност, като това се отнася както за изучаващите „Български език и литература”, така и за всички останали млади специалисти с интереси в тези области. Той поздрави преподавателите и студентите с началото на новата учебна година от името на директора на Регионален исторически музей – Велико Търново д-р Иван Църов и отправи покана към студентите на Тракийски университет „Демокрит” да посетят Велико Търново.

 На библиотеката в университет „Демокрит” бяха подарени и тематични  заглавия на университетското издателство на ВТУ.

Успешна учебна година на новоприетите студенти пожела и българският генерален консул в Гърция Владимир Писанчев. Дипломатът посочи добрата перспектива пред изучаващие български език и акцентира върху възможностите за реализация в различни сфери на двустранното сътрудничество.

Възможностите, които предлага изучаването на български език пред студентите представиха пооф. Христина Марку, дългогодишен преподавател по „Български език и литература”, ръководителят на катедра „Езици, литература и култура на страните от Черноморския регион” доц. д-р Мария Димас и заместник директора Манолис Сергис.

 Според проф. Христина Марку новоприетите студенти не са добре информирани за възможностите, които предоставя българския език, а някои от тях са съвсем слабо запознати с българските традиции и култура. Затова са необходими информационни кампании, а наличието на повече български книги би могло да допринесе за по-добро познаване и разбиране на българския език и култура.

 

 

 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов