Гимназията по туризъм представя областта в Националната конференция на четенето

Мисия

20-10-2016, 08:18

Снимка:

velikotarnovo.utre

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Тази година мотото на проявата е „Различното четене”

Гимназията по туризъм във Велико Търново е единствения представител от областта в Националната конференция на четенето. Петият по ред форум под надслов „Насърчаване на четенето“ се провежда в София до 21 октомври. В нея участват победителите от конкурса „Различното четене“, обявен от Центъра за развитие на човешките ресурси. Идеята на организаторите е част от  Националната стратегия за насърчаване на четенето и повишаване на грамотността. Темата тази година е  „Различното четене“.  Всички участници са победителите в конкурса, обявен в началото на месец август от Центъра за развитие на човешките ресурси. Конкурсът бе насочен към училища, детски градини, училищни, регионални и национални библиотеки, както и към учени, художници, дизайнери и други хора на духа, за които темата е значима и които са засегнали тази тема по един или друг начин в работата си.

Желаещите да участват в конкурса и конференцията трябваше да представят кратко систематизирано описание на дейностите, които са насочени към идеята за създаване, осъществяване или промяна на възможните различни начини за четене. Изискването към разработките бе да бъдат в максимален обем 2 стандартни страници и да се изпратят до 31 август.

Единственото училище, което представя Велико Търново и областта на Националната конференция „Различното четене“, е Професионалната гимназия по туризъм „Д-р Васил Берон“. Кандидатурата на учебната компания BOYAR DREAMS е впечатлила оценяващите не само с описанието на дейностите през изтеклата учебна година, но и с разсъждения за четенето на младите хора, както и с намеренията им за тази учебна година.

Бъдещите предприемачи са озаглавили конкурсната си работа „РазЛИЧНОТО ЧЕТЕНЕ“. В нея те пишат „Вярно е заглавието, не е техническа грешка. Четенето е лично и не е. Ако не можеш да четеш, четенето става екипно, като всяка дейност. Лично е, защото избираш какво, кога, къде от къде и как да четеш. Почти е лично, защото четейки влизаш в свят, сътворен от автора, изживявайки историята на героите И всичко това е налице само и единствено, когато можеш да четеш. Различно е четенето – четем усмивките, четем сълзите, четем по стъпките, четем и внезапно настъпилата тишина по време на разговор. Различно е четенето и затова, защото избираме от къде. Миризмата на мастило, на хартия - четенето от хартиен носител си остава класическата любов на поколението 45+. А за по-младите е дигиталното четене. Или не е така. Вие от къде четете в момента? Ето, всички привикнахме да четем и на компютъра, на телефона, на четеца. Всяка дейност е свързана с много четене. И нашата е такава. Да намерим факти, да ги анализираме, да направим изводи. Не сме моногамни читатели, защото не четем само една книга. Четем по няколко, в различни жанрове, едновременно. Защото всяка книга, всеки източник на информация засища глада ни за нея.“

За втора поредна година учебната компания с ръководител инж. Славка Проданова участва в конкурса за Националната конференция за четенето. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов