Празник „Роден край” се проведе в Алеково

Животът

24-10-2016, 09:16

Снимка:

община Свищов

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Той бе организиран от местното читалище „Слънце 1925” и кметство

В свищовското село Алеково се проведе празник на селото „Роден край”. Той бе организиран от местното читалище „Слънце 1925” и Кметство – с. Алеково.
Много групи и състави от общината се включиха в празника, а богатата програма, която изнесоха децата от местното училище и детска градина помогна за хубавото настроение на всички присъстващи в салона на читалището.
За да уважат жителите на Алеково на тържеството дойдоха председателят на Общински съвет – Свищов д-р Кристиян Кирилов, зам.-кметовете Анелия Димитрова и Бедри Алиев, секретарят на Общината Любомира Петрова, Росен Маринов – директор на дирекция „Култура и културно наследство”, Румяна Кузева – началник на отдел „Образование”, Стоян Парашкевов – директор на дирекция „Административно-правно, информационно обслужване, управление на проекти и европейки въпроси”. Присъстваха още кметовете на Вардим Сенка Добрева, на Козловец Борис Велев и на Александрово Слави Славев.
От името на кмета на село Алеково Димитър Василев поздравление към жителите прочете секретарят на селото Тодорка Иванова. Местните жители бяха поздравени и от кмета на Общината Генчо Генчев. Неговото приветствие прочете Любомира Петрова, а пожеланието бе винаги да се пазят корените и да съхраняваме народните традиции.
В празничната програма се включиха изпълнителите от група „Росна китка” при НЧ „Наука и възпитание 1924” – с. Александрово, Танцов и певчески състав за обреден фолклор при НЧ „Развитие 1891” – с. Козловец, Певческа група при Културен клуб на пенсионера – с. Алеково, Танцовият състав към местното читалище и Певческа група „Здравец” при НЧ „Слънце 1925”. Със стихотворения за родния край се включиха децата от кръжок „Трудолюбие” при читалището в Алеково. Възпитаниците на местното ОУ „Христо Ботев” и на детската градина в селото също поднесоха програма с танци и стихове, посветени на родния край. За празничното настроение допринесоха и изпълненията на певицата Елена Стоицова от Свищов.
Домакините получиха поздравителни адреси и от НЧ „Трудолюбие 1907” – с. Вардим, от кмета на Козловец Борис Велев, от Културен клуб на пенсионера – с. Алеково и от НЧ „Развитие 1891” – с. Козловец.
В края на тържеството местните жители положиха венец пред бюст-паметника на Алеко Константинов в селото.



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов