Читалища в община Велико Търново с прояви за Деня на будителите

Велико Търново Лайф

25-10-2016, 15:52

Снимка:

община Велико Търново

Автор:

Мария Христова

Всичко от Автора

Първи празник на баницата стягат в Балван

На 28-ми октомври от 10.00ч. своите „Първи стъпки в родното читалище“ ще направят учениците от втори „Д” клас на ОУ „Бачо Киро“ с класен ръководител Антоанета Николова. Домакин е Клубът „Приятели на книгата“ при НЧ „Надежда“ с р-л Бисера Дживодерова. Малките възпитаници ще се запознаят с будителската роля на народните читалища,  ще посетят читалищната библиотека, ще видят от къде е тръгнал търновският театър и ще научат за  ролята на читалище „Надежда“ в културния и обществен живот на Велико Търново и България.

Също на 28-ми октомври от 18.30ч. с празничното тържество в НЧ „Пробуда“ с.Шереметя  под надслов „Поклон Вам, будители народни“ ще бъдат уважени читалищни дейци-юбиляри, един от които е и Борис Спиридонов- изявен музикант и композитор, автор на най-хубавите песни за Велико Търново, записани и звучащи  в БНР. Поздрав към юбилярите ще отправи Танцов клуб „Аглея“ към НЧ „Напредък“ с.Шемшево.

„ По стъпките на будителите“ бе и проведеният от НЧ „Иларион Драгостинов“ с.Арбанаси туристически поход във врачанския балкан, визиращ  местата , свързани с Ботевата чета. За изненада на читалищните дейци, в музея на Враца те попадат на името на арбанасчанина Янко Сидеров, загинал там по време на освободителните борби, с чиято биография и дейност предстои да се запознаят.

По традиция на 1 ноември читалището поднася венци на паметните за историята му места-паметниците  на Иларион Драгостинов и поборниците, загинали за Освобождението на България.

Наситен с читалищни прояви е 29-ти октомври. От 10.00 ч. е традиционният празник на с.Балван, в който НЧ „Нива“, в партньорство с кметството и Клуба на пенсионера и инвалида, организира Първи празник на баницата с богата фолклорна програма.

От 18.00ч. в НЧ „Извор“ с.Самоводене е „Вечер на приятелството-среща на две култури“, където на сцената ще се срещнат фолклорните колективи на читалището с театралната формация на англичаните , живущи в областта, които ще представят музикалната приказка-„Къщата на духовете“.

Също в 18.00ч с богата програма ще отпразнува своята 90-годишнина и НЧ „Просвета- 1926“ с.Вонеща вода.

На 1 ноември от 17.00 ч. НЧ „Наука“с.Ново село  организира тържествено  поднасяне венци пред паметника- костница на Матей Преображенски Миткалото. 



Снимка на Деня

Таен агент? Настимир Ананиев, скрит зад фикус, подслушва Бойко Борисов