В Горна Оряховица представиха книгата „Жените в Априлското въстание”

Велико Търново Лайф

26-10-2016, 07:25

Снимка:

архив

Автор:

Velikotarnovoutre

Всичко от Автора

Книгата си „Жените в Априлското въстание” представи Катя Зографова на културно-етнографския форум „За рода български, чийто домакин бе Художествена галерия „Недялко Каранешев”. Авторката е директор на къща-музей „Никола Вапцаров” в София. Форумът се организира от Община Горна Оряховица и тази година е посветен на 140-та годишнина от славните събития през април 1876 г. Предвид факта, че Горна Оряховица се явява фактическа столица на Първи революционен окръг, подтемата на културно-етнографския форум бе "Будителките, поборничките и мъчениците на 1876 г.  - изпитанието на женската биография". Освен представители на домакините, срещата събра много гости от съседни общини, както и директори учебни заведения, учители и ученици от Община Горна Оряховица.

Културно-етнографския форум бе открит от заместник-кметът Йорданка Кушева. „1876 г. е драматична, тя е изпитание за всички, но тогава родът става народ. Днес деца вие имате прекрасни учители, които са ви разказали за тези мъже и жени, които правят българската история героична. Огромна чест е отново да посрещнем в Горна Оряховица Катя Зографова и чрез книгата й да възкресим тези славни събития и жените, които в повечето случаи са били двигател в тях”, приветства гостите заместник-кметът.

„Тази малка книжка има амбицията да открие и разтълкува оскъдните и разпръснати документални, мемоарни, художествени и историографски свидетелства, за да напише историята на жените в Априлското въстание. Стремежът й е не само да назове поименно Вазовата героиня от „Епопея на забравените”, но да възкреси и уплътни с премълчавани или неизвестни факти биографичните силуети на десетки храбри „априлки” – от христоматийната Райна княгиня, през забравените батачанки Фота Манчова, София Вранкова и Лаза Богданова, до напълно неизвестната Мина Балиндрекова от Панагюрище...”, казва в описанието към книгата „Жените в Априлското въстание” авторката. Силен акцент в творбата е поставен върху женски фигури, останали извън националния пантеон, като една от тях е спасителката на Горна Оряховица Елена Грънчарова. „Подчертано женски е уникалният митинг, организиран от спасителката на Горна Оряховица – Елена Писарева Грънчарова. Тя е членка на революционния комитет в града, има данни, че е шила знамето му, но след ареста на съпруга си Моско Грънчаров, инициира нечувана и смъртно рискована акция, регистрирана в спомените й лаконично: „За да запазя градеца от разрушение аз ударих църковните камбани, свиках цялото женско население, завързах главите им с черни кърпи и вкупом, демонстративно потеглихме за гр. Търново”, за да искат защита от официалната власт. Призивът й към жените е съдбовен: „Който е християнин – да излиза!”, пише в книгата си Катя Зографова. По думите на авторката, един ден Елена Грънчарова трябва да влезе в националния пантеон и да заеме място до Райна Княгиня.

Освен на „Жените в Априлското въстание”, Катя Зографова, която е литературовед и писател, е автор на редица издания, сред които „Многоликата българка“, „Никола Вапцаров: преоткриване“, „Играещата със стихиите Елисавета Багряна“, „Неканоничният Вазов“, „Знаменити, забравени, забранени“ и др.

Има над 600 публикации в печатните медии. Нейни текстове са превеждани на италиански, македонски и руски. Членува в Сдружението на българските писатели, Дамския литературен салон "Евгения Марс" и Женското патриотично дружество "Райна Княгиня".



Снимка на Деня

За честта на Варна! (видео)